Valitse sivu

#Unelma2030 -päivä 27.4.2022

huhti 22, 2022

Lempäälän lukiossa eletään keskiviikkona 27.4. kuin huomista päivää! Liikumme, syömme ja toimimme muutenkin mahdollisimman ekologisesti. Teemme konkreettisia tekoja lähiympäristömme hyväksi ja käymme käsiksi Lempäälän hiilineutraaliustavoitteisiin.

Soturit ovat kierrelleet Pirkanmaan lukioissa ja perusasteen kouluissa ja päiväkodeissa puhumassa ympäristönsuojeluasioista. Tänä vuonna meillä on ollut uusi teema. Olemme kuunnelleet ja keräilleet eri ikäisten nuorten ja lasten ajatuksia tulevaisuudesta! Pienimmät lapset ovat olleet 4-vuotiaita, vanhimmat meidän omia lukiolaisia.

Keikkoja on tehty tasaiseen tahtiin ja kokemukset ovat olleet mieleenpainuvia. Keskustelu- ja piirrustushetket pienten kanssa ovat olleet suorastaan koskettavia. Lapsilla on mahtavia ajatuksia siitä, miksi luontoon ei saa heittää roskia ja miksi on hyvä syödä lautanen tyhjäksi. Kontakti on syntynyt heti. Parhaimmillaan tilanne on johtanut siihen, että poislähdön hetkellä lapset ovat olleet kiinni Soturien jaloissa.

On tullut vastaan myös tilanteita, joista on käynyt ilmi se, miten pienetkin lapset seuraavat aikaamme. On piirretty linnamaisia rakennuksia, joiden ”kellariin pääsemme turvaan, kun pommitukset alkavat”. Linnojen pihamaalla on ollut alue, joka on vaikuttanut hautausmaalta. Joissakin piirroksissa on kuvattu tilanteita, joissa kahteen vastakkaiseen riviin asettuneet ihmishahmot ovat tulittaneet toisiaan. Pääosin piirrokset ovat kuitenkin olleet sateenkaarien, lentävien polkupyörien ja erilaisten mahtavien teknisten vimpainten, kuten hampurilaishissien, ja, varsinkin tytöillä, eriväristen sydämien täyttämiä ihania haavekuvia.

Lukioikäisten nuorten kanssa emme ole niinkään piirtäneet, vaan koonneet heidän ajatuksiaan ja tuntemuksiaan tulevaisuudesta. Monessa koulussa on upeaa ympäristökasvatustoimintaa! Tosin aika usein keke-toiminta tuntuu olevan teemapäivämuotoista eli Soturitkin on kutsuttu kouluihin pitämään pajaa. Teemapäivät ja pajat ovat mahtava juttu, mutta meidän kokemuksemme ja ”unelmamme” on, että ympäristöasiat ja -toiminta olisi opiskelijalähtöisempää ja osa oppilaitoksen kulttuuria, eikä pelkkä pikantti lisämauste, jolla täytetään LOPSin tavoitteet.

Pohjustamme vierailujamme teettämällä kohdekoululla laajahkon ennakkokyselyn nuorten, heidän perheittensä ja kotikuntiensa asioista. Keskimäärin kierrätysasiat ovat ihan hyvällä tolalla ja tietoisuus ympäristöasioista on hallussa. Kyselyissä tiedustelemme myös sitä, kuinka huolestuneita nuoret itse ovat ilmaston- ja ympäristön muutoksesta. Meidän kokemuksemme on, että ilmasto- ja ympäristöhuolen suhteen lukiolaiset jakautuvat kolmeen ryhmään. Niihin, jotka ovat huolissaan ja ainakin jossain määrin ”ilmastoahdistuneita”. Niihin, jotka eivät koe asian koskevan heitä itseään millään tavalla, koska ”se mitä minä teen ei vaikuta mitenkään” tai koska ”maailma ei ehdi tuhoutua minun elinaikanani”. Kolmas ryhmä ”ei osaa sanoa”. Keskiarvo asettuu puolivälin tietämille, mutta jakauma painottuu ei-niin-huolestuneiden puolelle.

Pitääkö olla huolissaan siitä, että nuoret eivät ole huolissaan?

Kuten hyvin tiedetään, tieto lisää tuskaa. Sekin tiedetään, että ahdistus lamaannuttaa. Siinä mielessä on varmaan hyvä, että nuoret eivät keskimäärin ole huolissaan. Mutta jos ahdistamattomuus perustuu siihen, että ”me täällä kärpäsen kikkareen kokoisessa maassa ja minä sen asukkina, en/emme voi ympäristöntuhoon mitenkään vaikuttaa”, on johtopäätös, joka saa Ilmastosoturin ahdistumaan!

Me olemme päättäneet kääntää asiat nurinpäin. Me haluamme omalta osaltamme vaikuttaa siihen, että Lempäälä saavuttaa kunnianhimoiset hiilineutraaliustavoitteensa. Että Lempäälästä tulee, pahus vieköön, Linnunradan ympäristöpääkaupunki! Se ei kuitenkaan tapahdu ilman lempääläläisten apua. Siksi haluamme varustaa omat nuoremme tiedoilla ja taidoilla, joiden avulla ekotavoitteet saavutetaan ja maailma muuttuu.

Miksi pitää unelmoida?

Moni tiedemies ja tulevaisuustutkija kertoo saavansa inspiraatiota scifi-kirjallisuudesta. Se, mitä osaamme kuvitella, toteutuu. Fiktiosta, kuvitellusta, tulee tiedettä. Mutta entä jos kadotamme kykymme kuvitella? Kuluneen vuoden aikana me olemme kääntäneet kuvion toisinpäin. Olemme ryhtyneet kuvittelemaan oikein urakalla!

Olemme keränneet keikoiltamme kuvia. Mahtavan upeita piirroksia huomispäivästä, tai tarkalleen ottaen vuodesta 2030. Omasta kodista ja sen pihapiiristä, kulkupeleistä, harrastuksista, kotikylästä, perheistä, lemmikeistä ja kotikylästä. Ihan mahtavia ja mielikuvituksellisia taideteoksia. Ja kuulleet tarinoita, suorastaan visioita, tulevaisuudesta. Näitä reissuja on ollut tekemässä yli kolmekymmentä Lelun Ilmastosoturia. Keräämässä kokemuksia siitä, miltä tuntuu olla pikkuisten sataprosenttisen huomion kohteena. Heidän Suurina Sankareinaan. Näiltä reissuilta on palattu hymyssä suin, tekemisen riemua täynnä.

Osallistu #unelma2030-päivään

Nyt kaikki kulkee kohti huipennusta. 27.4.2022 on naulattu Lelun seinälle aika kauan sitten. Se on se päivä, jolloin tapahtuu ja jota varten olemme työtä tehneet. Keskiviikkona, #unelma2030 -päivänä, jätämme polttomoottorikulkuneuvot kotiin ja polkaisemme koululle pyörillä, koska #pyörälläpäästään. #Apostolinkyyti on tietysti yhtä hyvä ja #julkinenliikenne ´kin varsin verraton. Kunhan parkkipaikka on mahdollisimman tyhjä.

Päivän aikana tutkimme pienten pellepelottomien rakennekuvia huomispäivästä. Kuulemme Tulevaisuuskoulun rehtorin Otto Tähkäpään kuulumisia tulevaisuudesta, kylvämme siemeniä, keräämme roskia, kunnostamme kaksipyöräisiämme ja kuvaamme valon ja lämmön herättämää luontoa. Pyrimme hahmottamaan sitä, mitkä ovat Lempäälän kunnan HINKU-tavoitteet, mikä on tämänhetkinen tilanne niiden suhteen ja ideoimme yhdessä sitä, mitä kukin meistä, mitä perheemme ja mitä kotikylämme voisi yhdessä tehdä HINKU-tavoitteiden saavuttamiseksi. Rohkaisemme konkreettisiin tekoihin, aluksi niihin helppoihin ja yksinkertaisiin, koska niihin on helpoin sitoutua. Päivän päätteeksi puramme yhdessä paikallispoliitikkojen kanssa sitä, mitä lelulaiset ajattelevat tulevaisuudesta ja siitä, onnistummeko saavuttamaan ympäristötavoitteemme ja mihin olemme itse nyt ja heti valmiita sitoutumaan, ja sitä, mikä on politiikan rooli tässä kaikessa.

SINÄKIN voit osallistua päiväämme! Seuraa meitä ja päivän kulkua somessa. Tee hyviä tekoja: kulje vaikka koko viikko pyörällä, vaihda kasvisruokaan tai ekosähköön, piirrä kuva vuodesta 2030, i alla fall, tee #ekoteko. Koko projektin tunniste on #unelma2030.