Lempäälän Ideaparkissa järjestetään keskiviikkona 21.9. tapahtuma, jonka aiheena on energia. Keskusaukiolla käynnistyy klo 16- paneeli, jossa aiheena kullanarvoinen energia!
Ilmastosoturit ovat olleet suunnittelemassa tapahtumaa, mainostamassa sitä ja lisäksi olemme mukana paneelissa. Panelissa on mukana upea joukko eri alojen asiantuntijoita.
PERTTI JÄRVENTAUSTA, Tampereen yliopiston sähkötekniikan professori.
Kuinka huolissasi sinä olet ympäristön tilasta tällä hetkellä?
Kyllä, ilmastomuutos on jo käynnissä ja keskellämme. Mutta onneksi myös vihreä siirtymä on käynnissä ja meillä on keinoja vähintäänkin hillitä ilmastonmuutosta ja estää ilmastokriisin syntyminen. Ratkaisujen hinta on moninkertaisesti pienempi kuin mikä tulee olemaa hinta, jos emme tee mitään.
Mikä aikoinaan herätti kiinnostuksesi ympäristöaiheisiin?
Sinällään aihe on ollut aina tärkeä, en osaa tarkemmin täsmentää kiinnostuksen heräämistä tiettyyn
ajankohtaan. Aina jo Rooman klubin 1970-luvun raporteista asti kasvava tietoisuus maapallon resurssien rajallisuudesta on ollut läsnä, mutta totta kai viimeisten vuosien kehitys on korostanut toimenpiteiden kiireellisyyden tärkeyttä.
Millaisia ratkaisuja olet itse tehnyt ympäristön hyväksi?
Olen siinä mielessä etuoikeutetussa asemassa, että voin oman työni kautta olla mukana edistämässä
energiamurroksen toteutumista ja yhteiskunnan sähköistymistä. Henkilökohtaisella tasolla esimerkiksi
lihan syönti on vähentynyt merkittävästi ja sähköauton hankinta on harkinnassa.
Millaisia asioita pitäisi mielestäsi tehdä päästöjen vähentämiseksi?
Energian tuotanto ja käyttö eri muodoissa on yksi suurimmista päästöjen aiheuttajista. Sähkön tuotanto Suomessa on jo nyt lähes päästötöntä ja lämmityksen, liikenteen ja teollisuusprosessien sähköistymisen myötä energian käytön päästöjä voidaan merkittävästi vähentää lähivuosina. Samalla voimme kehittää tuotteita maailmanmarkkinoille, mikä parantaa Suomen hiilikädenjälkeä globaalisti ja kasvattaa myös yhteiskunnan hyvinvoinnin ylläpitämiselle tärkeitä vientituloja.
ELINA LAUKKANEN, Lempäälän kunnan ympäristöpäällikkö
Sinä taidat olla huolissasi ihan jo ”virkasikin puolesta”?
Olen jonkin verran huolissani, mutta pyrin pitämään enemmän mielessä sen myönteisen kehityksen mitä on tapahtunut ja että uusia mahdollisuuksia/ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan on löydetty ja löydetään jatkossa.
Minut herätti se, kun ymmärsin, mitä kaikkea ympäristö- ja luonto meille tarjoaa.
Millaisia tekoja sinä tai te kunnassa olette olette tehneet?
Liikun varsin paljon pyörällä ja junalla. Pyrin välttämään turhaa kulutusta ja kierrätän jätteet. Ruoan suhteen voisin tehdä kestävämpiä valintoja.
Kunnan osalta olemme mukana edistämässä energia- ja ilmastoasioita. Päästöjen vähentäminen kuuluu myös erilaisiin käsittelemiimme lupa- ja valvonta-asioihin. Neuvontaa, vaikuttamista ja viestintää voisi tehdä aina enemmän.
TIINA KOSKINEN, Lempäälän seurakunnan ympäristövastaava
Koska sinusta tuli ”ympäristöihminen”?
Olen ollut pienestä asti kiinnostunut erilaisista epätasa-arvon ilmentymistä, kohdistuvat ne sitten ihmisiin tai luomakuntaan kokonaisuudessaan. Muistan, että minulla oli päiväkoti-ikäisenä Saimaannorppa-paita, missä luki ”Meitä on enää sata”. Nyt kanta on onneksi jo 430. Toivoa siis on!
Tosin tämän hetkinen tilanne on vaatii asenteellista havahtumista ja aktiivista toimintaa. Kunpa huomaisimme, että ympäristö on kumppanimme, ei hyödyke.
Miten oma heräämisesi on näkynyt käytännössä?
Koitan elää kestävää elämää; kierrättää, suosia jalkoja ja polkupyörää ja syödä enenevässä määrin kasvisruokaa. Hankintojen eettisyys ja polku kaupan hyllylle vaikuttaa ostopäätöksiin. Sähköpyörä on toivelistalla.
Entä mitä te teette seurakunnassa?
Lempäälän seurakunta on saamassa kirkon ympäristödiplomin. Ympäristödiplomi tavoittelee Hiilineutraali kirkko 2030 –tavoitetta. Se vastuuttaa meitä organisaationa huomioimaan kokonaisvaltaisesti ympäristötekijät kaikessa työssä. Paljon on silti jo tehty oikein ja hyvin. Seurakunta kokoontuu mielellään ulkona ja luomakunnan varjelu on osa kristityn identiteettiä. Samalla elää ajatus luonnosta paikkana, jossa Jumala on läsnä ja hoitaa meitä.
TONI LAAKSO, Lempäälän Lämpö Oy:n toimitusjohtaja
Oma ”heräämiseni” tapahtui, kun ymmärsin millaiset luonnonvarat ympäristössä ovat, mutta myös sen, että kestävä kasvu on mahdollista vain kun kunnioitamme luontoamme!
Itse olen kyllä myös huolissani ympäristön tilasta, mutta ajattelen myös niin, että toimenpiteitä on tehtävä juuri siksi, että ei tarvitsisi olla koko ajan huolissaan.
Olen pyrkinyt itsekin tekemään ympäristötekoja. Yritän miettiä ympäristöä esimerkiksi juuri liikkumisen ja kuluttamispäätösten yhteydessä.
Omasta positiostani eli Lempäälän Lämmön osalta ajattelen niin, että kiertotalouden ja energia-alan vieminen lähemmäs toisiaan on erityisen tärkeää, koska yhteistyöstä on mahdollista saada aikaan merkittäviä tuloksia.
Kannattaa tulla keskiviikkona paikalle!
Ideakappelissa on samaan aikaan seurakunnan lapsi- ja perhetoiminnan järjestämää ohjelmaa perheille! Mukaan tulevia perheitä toivotaan paikalle klo 16.
Soturien ohella tapahtumaa ovat järjestämässä Lempäälän seurakunta, Lempäälän kunta, Tampereen yliopisto, Lempäälän Lämpö Oy, Ideapark Oy, sekä Climate Leadership Coalition (CLC)!
Tapahtuman antiin pääsee tutustumaan myös mm. Ilmastosoturien Instagram-tilin avulla.
Viimeisimmät kommentit