Valitse sivu

Yhdessä teemme Soturi-ihmeitä!

loka 8, 2021

Ilmastosotureilla oli keskiviikkona 6.10. varsinainen #tohinapäivä! Emme osallistuneet koulun normiarkeen vaan keskityimme edesauttamaan niitä lukuisia Soturiprojekteja, joita on tämän lukukauden aikana kertynyt “rästiin” ja paljon saimmekin aikaan! Töitä tehtiin urakalla ja hyvällä fiiliksellä ja tekemisen ilo oli silminnähtävää.  

Päivään osallistui lähes neljäkymmentä Soturia. Ryhmä oli jaettu tehtävärasteille, erilaisia rasteja oli neljä: #Vaikuttaminen #Soturitaide #Kouluvierailut ja #Herkut. Rastien sisältöjä oli pohjustettu ryhmille ennakkoon, mutta vain pohjustettu. Rastien teemat olivat sitä Soturitekemisen ydintä. Periaatteidemme mukaisesti haluamme olla jakamassa oikeaa tietoa, rohkaisemassa parempiin valintoihin ja levittämässä ilmastotoivoa. Ykkösprioriteetti on kuitenkin teoissa.  

Soturipäivä käynnistyi yhteisellä aamupuurolla, koska Soturinkaan ajatus ei toimi ilman energiaa. Muutenkin kokoontuminen saman pöydän ääreen on kivaa, koska on kiva syödä yhdessä. 

Aamiaisen jälkeen alkoi toiminta. Teimme tehoiskun lähialueelle noukkijoiden ja roskapussien kanssa ja ikäväksemme täytyy todeta, että anti oli ällistyttävä.  Maskeja, nuuskapusseja, tupakantumppeja ja kaikenlaista pakkausmuovia löytyi valitettavan paljon. Yksi ryhmä teki kaukopartioretken paikallisen kaupan pihassa olevalle roskienkeräyspisteelle, ja meinasi jäädä sinne tielle, kun ei malttanut jättää työtä kesken. (Mikähän meitä ihmisiä vaivaa?) 

Käynnistimme yhteisen tekemisen Virta-salissa käymällä jälleen kerran läpi sitä, mitä teemme ja miksi. Saimme Soturipäiväämme mahtavia vieraita. Lempäälän kunnan kehittämispäällikkö Sanna Nokelainen kertoi meille siitä, millaisia toiveita hänellä ja hänen johtamallaan strategiaryhmällä on meille. Hänen jälkeensä lavalle saapuivat meille Sotureille tutut Oulun yliopiston kasvatustieteen tutkijat Antti Rajala ja Pihla Soinnunmaa, jotka kertoivat siitä, miksi ovat kiinnostuneet Soturiryhmän tekemisestä. Lopuksi Ilmastosoturi ja koulumme rehtori Erno Tossavainen korosti vielä meille sitä, miksi hän pitää tekemistämme niin merkittävänä. 

Puheitten jälkeen käynnistyi toiminnan seuraava vaihe. Jokainen kävi pistämässä rintaansa upean Ilmastosoturipinssin, joita Soturit Heidi ja Tinja olivat viikon ajan meille valmistaneet, ja sen viereen nimellään varustetun tarralapun, koska ryhmään on tullut uunituoreita ykkösiä. Vielä kaiken tämän päätteeksi Super-Hessu-Soturin maapähkinäsisupastilli suuhun ja Soturi oli valmis taistoon eli menoksi rastille! 

Keväällä 2022 #VihreääVirtaa2030 

Vaikuttamisryhmä käynnisteli ensi vuoden huhtikuulle suunniteltavaa projektia, josta tulee ISO ja VAIKUTTAVA. Haluamme nimittäin heittää haasteen kuntiin ja kouluihin, että vast´ikään nimitetyt kunnanvaltuutetut lähtisivät suunnittelemaan lukiolaisten ja nuorempienkin kanssa sitä, mitä näyttää hiilineutraali kuntamme vuonna 2030. Projekti kulkee työnimellä #VihreääVirtaa2030. Tässä vaiheessa tuolla tavoitteella ei tunnu olevan kuin esteitä tiellään, mutta mitä jos lähtisimme mielikuvittelemaan sitä tulevaisuudesta käsin? Vuonna 2030 meidän opiskelijamme ovat lähes kolmekymppisiä? Heillä saattaa puoliso, kenties lapsia ja hiilineutraalinoutaja? Miltä heidän hiilineutraali kotinsa näyttää? Ja toisaalta realismi: mitkä ovat meidän kunnassamme tällä hetkellä ne suurimmat päästöjen aiheuttajat? Millaisia ratkaisuja niiden pienentämiseen voisi olla? 

Ryhmä pääsi mahtavasti käyntiin ja alkoi välittömästi suunnitteleman mm. Kotien lämmitykseen liittyvää Youtubepaneelia. 

Soturiaineistoa kaikille kouluasteille 

Kuten varmasti tiedätte, Soturit tekevät tosi paljon kouluvierailuja. Meillä oli ISO ryhmä, joka valmisteli näitä vierailuja eli teki tuntisuunnitelmia ja Kahootteja jne. Sen lisäksi he ottivat jo yhteyttä eri kouluihin ja sopivat opettajien ja rehtorien kanssa vierailuajoista. 

MEITÄ VOI SIIS KUTSUA KYLÄÄN? (Perustaanko yhdessä Soturiryhmä teidän kouluunne?) 

Soturitaidetta kouluvierailuille ja muuallekin  

Soturiryhmässämme on monia osaajia, ja luovuutta löytyy paljon. Niinpä yhdellä työpisteistä keskityttiin luomaan taidetta, joka vaikuttaa ja jolla on selkeä sanoma. Saimme aikaan monta julistetta, joissa kerrotaan esimerkiksi kierrätyksestä, pikamuodista tai ilmastonmuutoksen vaikutuksesta planeettaamme. Julisteita monistetaan ja levitetään niin omaan lukioomme, kuin muihinkin kouluihin. Lisäksi muutama ryhmän jäsen suunnitteli roll-up julistetta, jonka saa esille esimerkiksi tapahtumiin ja kouluvierailuille. Taiteillessamme pääsimme toteuttamaan omia ajatuksiamme ja juttelemaan niistä muille.  

Herkkuryhmän antia  

Herkkuryhmä hääräili leipomusten parissa oikeastaan koko päivän ja hommaa kyllä riitti! Valmistimme soturipäivään tarjoiltavaksi juustosarvia, suklaakeksejä, mokkapaloja sekä omenapiirakkaa. Pienestä kiireestä ja muutamista takaiskuista huolimatta meillä oli hauskaa. Saimme paljon kiitoksia leipomuksistamme, joten voisimme sanoa onnistuneemme tehtävässämme hyvin. Yhteinen kahvitteluhetki oli tärkeä osa soturipäivää, koska “hyvä ruoka, parempi mieli!” Samalla saimme hyvän tilaisuuden tutustua Ruoveden Ilmastosoturiporukkaan. 

Tekeminen hitsaa meidät yhteen 

Vaikka työpajoissa keskityimme yhden asian tekemiseen, kuten taiteiluun tai leipomiseen, pääsimme puuhailun ohessa jakamaan ajatuksia Soturien kesken. Yksi tärkeä keino ilmastoahdistuksen lievittämisessä on vertaistuki. Siitä voi olla varma, että ilmastosotureista sitä saa. Ilmapiiri on avoin ja kaikkia kuunnellaan. Lisäksi ilmastoasioista jutteleminen muiden kanssa opettaa sekä tuo uusia, erilaisia näkökulmia asioihin.  

Teksti: Ronja Paldanius, Anni Tiensuu ja Jamo

Kuvat: https://emilmakynen.myportfolio.com/