Vesimittari

Kuvaus

Vesimittari on luteiden alalahkoon kuuluva heimo.

Elintavat

Vesimittari pystyy kulkemaan veden päällä ketterästi. Tämä onnistuu erikoisen jalkarakenteen ansioista; nilkkojen kärjissä on vettä hylkiviä karvoja ja kynnet ovat jalkojen kärkiosien sivuilla. Liikkuminen tapahtuu keski- ja takajaloilla,  luistellen rytmikkäin potkuin kovaa vauhtia eteenpäin. Osa vesimittareistä on myös lentokykyisiä.

Ravinto

Vesimittari syö veden varaan joutuneita hyönteisiä. Raajoissa olevien tuntokarvojen avulla vesimittarit havaitsevat vedessä olevat saaliit jo pitkän matkan päästä, samalla tavalla kuin hämähäkit aistivat verkkoonsa joutuneen hyönteisen.

Vesihämähäkki

Argyroneta aquatica

Kuvaus

Vesihämähäkki on väriltään ruskea tai musta. Vesihämäkki voi olla jalkoineen jopa kaksi senttimetriä pitkä.

Elintavat

Lammikoissa ja pienvesisissä elävä vesihämähäkki saalistaa ruuakseen vedessä eläviä hyönteisiä, sammakonkutua ja jopa pieniä kaloja. Sillä on niin vahvat leuat, että se pystyy puremaan jopa ihmistä.
Vesihämähäkki syö, parittelee ja munii veden alla, mutta hengittää ilmaa kuten muutkin hämähäkit. Vesihämähäkit rakentavat vesikasvien joukkoon sukelluskelloa muistuttavan pesän eli kuplan, minne ne kuljettavat ilmaa takaruumiinsa ympärillä ja jaloissaan olevien pienten karvojen avulla.

Talvehtiminen

Hämähäkki talvehtii sukelluskellossaan veden alla.