Särki

Rutilus rutilus

Kuvaus

Särjellä on punaiset silmät ja punaiset vatsanpuoleiset evät ja se  tavallisesti kasvaa 15–25 cm:n pituiseksi, joskus jopa 45 cm pitkäksi.  Särki kasvaa 300–500 g painavaksi. Ennätys-särki painoi 1,24 kg.

Levinneisyys

Suomen kolmanneksi yleisin kalalaji. Suomessa särkeä esiintyy yleisenä pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Rehevöityneissä järvissä se on usein yleisin kalalaji.  Särkeä on lähes koko Euroopassa. Idässä levinneisyys ulottuu Uralin itäpuolelle ja Araljärven vesistön alueelle.

Lisääntyminen

Särki saavuttaa sukukypsyyden yleensä 3-5-vuotiaana ja kutu alkaa toukokuusta kesäkuun alkupuolelle veden lämmettyä noin 10 °C:een. Särjet alkavat kutemaan suurina parvina rantavesissä useimmin kasvillisuuden seassa sisävesissä tai muualla, missä esiintyy makeaa vettä.  Särki voi risteytyä lahnan kanssa, jolloin jälkeläiset ovat särkilahnoja.

Talvehtiminen

Särjet talvehtivat vesistöjen syvemmillä alueilla, joilta ne vaeltavat keväällä kutualueille.

Lahna

Abramis brama

Kuvaus

Lahna on muuodoltaan litteä ja korkea. Väriltään lahna on aluksi hopeinen, vanhemmiten kuparinvärinen ja tumma.Evät ovat tummanharmaat. Tavallisesti lahna painaa noin kilon, mutta voi kasvaa jopa kuusikiloiseksi. Lahna kasvaa 25- 50 cm pituiseksi, mutta suurempiakin on tavattu.

Levinneisyys

Suomessa eniten lahnoja on Etelä- ja Keski-Suomen järvissä ja matalissa merenlahdissa. Pohjoisimmat yksittäiset lahnajärvet ovat Sodankylässä.
Lahnakannat ovat yleensä sitä tiheämmät, mitä rehevämmästä vesialueesta on kyse, mutta tuolloin lahnojen keskikoko on pienempi. Lahna on runsastunut vesistöjen rehevöitymisen myötä ja sitä tavataan yhä enemmän monissa järvissä sekä Saaristomerellä että Suomenlahdella myös ulkosaaristossa.
Lahnat liikkuvat pienissä parvissa matalikoilla ja vähän syvemmälläkin pohjaeläimiä syöden ja pohjamutaa mylläten.

Lisääntyminen

Lahnat tulevat sukukypsiksi yleensä vasta 7-11 vuoden ikäisinä (250-900 g). Kutu alkaa keväällä veden lämmettyä noin 15°C. Monin paikoin kutu on jaksoittainen ja se saattaa kestää useita viikkoja. Mäti takertuu vesikasvien lehtiin, varsiin ja juuriin. Poikaset kuoriutuvat veden lämpötilasta riippuen noin 8-12 päivässä.

Talvehtiminen

Lahnan talvehtiminen tapahtuu syvänteissä, mikäli happitilanne niissä on hyvä. Lahna sietää jonkin verran myös rehevöitymisen aiheuttamaa huonoa happitilannetta.