Planktoneliöitä

Kasviplankton

Kasviplanktoniin kuuluvat omavaraiset eliöt, joka tarkoittaa, että ne tuottavat itse oman energiansa yhteyttämällä. Niiden määrä maailman vesistöissä on valtava joka puolestaan tarkoittaa, että kasviplanktoneilla on suuri merkitys osana ravintoketjua. Kasviplanktonilla on myös suuri merkitys veden happipitoisuuteen.

Piilevä

Piilevät ovat yksisoluisia, yksittäisoluina tai yhdyskuntina eläviä lajeja. Niiden väri on kellertävä tai rusehtava. Piilevien soluseinä on pektiiniä, jossa runsaasti piitä. Ne lisääntyvät suvuttomasti jakautumalla muutaman tunnin välein suotuisissa oloissa. Runsaimmillaan ne ovat viileissä vesissä keväällä ja syksyllä.

Viherlevä

Viherlevät ovat yksi- tai monisoluisia, jotka muodostavat pieniä rihmamaisia yhdyskuntia. Ne ovat Kirkkaanvihreän värisiä. Suurin osa viherlevälajeista lisääntyy suvuttomasti jakautumalla. Viherlevät sisältävät yhteyttämisväriaineita, joten pystyvät fotosynteesiin. Ne ovat merkittäviä tuottajia vesiekosysteemien ravintoketjuissa.

Eläinplankton

Eläinplanktoniin kuuluu monia mikroskooppisen pieniä eläimiä. Eläinplankton on merkittävä osa vesiekosysteemin ravintoketjua ja on monien vesieläinten tärkeää ravintoa.

Vesikirppu

Vesikirppu on äyriäinen ja kuuluu eläinplanktoniin. Se on pituudeltaan noin 1-2 mm. Vesikirppu on yksisilmäinen. Se voi lisääntyä ilman hedelmöitystä tai suvullisesti. Vesikirppu syö kasvi- tai eläinplanktonia

Hankajalkainen

Hankajalkainen on äyriäinen ja yksisilmäinen. Sen pituus on 1 mm. Hankajalkainen vaihtaa monta kertaa kuorensa aikuisuuteen saakka. Se on kaloille tärkeää ravintoa