Mitä uutta #työelämähanke on tuonut Leluun

Valtakunnan toljottaessa lukiorankingeja monelle Lelua etsineelle tulee kenties mieleen ajatus: ”Jep jep keskitasoa ollaan.” Listojen loppupäähän pudonneet toteavat: ”Hyvä teidän korkeammalla olevien on henkseleitä paukutella, kun lukioon tullaan ysin keskiarvoilla. Meillä keskiarvo on seiskan pinnassa.” Kärkipäässä olevat perustelevat ”onnistumistaan”: ”Meillä on erinomainen henki, erinomaiset opettajat plaaplaaplaa.” (ikään kuin muualla ei olisi??)

Tosiasiassa rankingit ovat kärpäsen surinaa. Kunpa olisi olemassa mittari, joka etsisi vastauksen kysymykseen: Kuinka hyvin teidän lukionne kartoittaa nuoren henkilökohtaisia vahvuuksia ja tukee hänen polkuaan kohti aikuisikää. En tiedä, miten Lelu sijoittuisi tässä katsannossa, mutta sanon, että kovasti meillä on yritetty!

Ei liene kenellekään epäselvää, että maailma muuttuu kiihtyvällä tahdilla. Koulutuksen on pakko elää ajassa. Lukiota kutsutaan yleissivistäväksi oppilaitokseksi. Yleissivistyksen käsite kuitenkin muuttuu. Kaikki mitä sinun pitää tietää voidaksesi kutsua itseäsi yleissivistyneeksi – olisi nykyään sellainen lecaharkon kokoinen opus. Ja jos joku sen joskus kirjoittaisi, taitaisi olla vaikeaa päästä sopuun siitä, mitä lukuja opukseen tulisi kirjoittaa.

Mitä on se Lelun yleissivistys, jota haluamme nuorille jakaa? Samoja tietoja ja taitoja, joita meille ja meitä ennen eläneille on opetettu. Mutta nykyään paljon muuta sen päälle. Lukio ei voi linnoittautua norsunluutorniin ja opettaa kuten muinaiset roomalaiset. Maailmaan on uskallettava astua ja yritettävä vastata sen tarpeisiin. Ja juuri tuossa yleissivistyksessä piilee homman juju. Lukio ei valmista mihinkään tiettyyn ammattiin, mutta lukio antaa työelämässä ja ylipäätään aikuisen elämässä tarvittavia valmiuksia.

Lelu elää voimakkaasti ajassa! Meillä on hyvin uudistusmyönteinen henkilökunta. Kaikki viimeiset opetusalan villitykset ovat ainakin kahvipöytäkeskustelujen vakioaiheina. Varsin moni, uskoisin, on raivannut tiensä ihan arjen tekemiseen. Olemme monella tapaa maailmaan linkittyvä opinahjo. Olemme esimerkiksi (keskivertolukiota) valmiimpia siirtymään sähköisiin kirjoituksiin, koska opetuksemme on ollut sähköistä jo vuosikaudet. Myös työelämäkuviot ovat olleet enemmän tai vähemmän tapetilla aineessa kuin aineessa. Pähkinänkuoressa voisi kenties tiivistää: Maailma on saanut Lelusta mojovan joukon erinomaisia jatko-opiskelijoita, kelpo insinöörejä, yrittäjiä, asiakaspalvelijoita ja muita mainioita maailmanparantajia.

Kun 188 päivää lukuvuodesta on kulunut, on välitilinpäätöksen aika. Mitä #työelämähanke on saanut aikaan?

Lukuvuoden aikana Lelussa on järjestetty kaksi koko koulun työelämätapahtumaa: syksyllä #työelämä2.0-paneli ja keväällä #RyhmänJohtajien organisoima #114-päivä. Tilaisuuksista kerättyjen palautteiden mukaan todella moni nuori on saanut paljon miettimisen aihetta ja ilahduttavan monen osalta myös omat tulevaisuuden suunnitelmat ovat kirkastuneet.

Syksystä lähtien kiitettävän aktiivisesti toiminut #MediaTiimi on tuonut media-alan osaamista yli 30 ykkösen nuorelle. Pirkanmaan Nuorkauppakamarin Päivä johtajana-ohjelma avasi kymmenelle abille ovet yritysmaailmaan. Tammikuussa reilut kymmenen lukion kakkosta astui esiin, muodosti #RyhmänJohtajat-porukan ja otti vetovastuuta hankkeen konkretisoimisesta ja jalkauttamisesta opiskelijoiden keskuuteen. Heidän työnsä ansiosta #työelämähanke näyttää nyt tyystin toisenlaiselta kuin elokuussa. Tämä on aidosti opiskelijoiden hanke ja sikäli erikoinen projekti, että tekeminen ulottuu monelle sektorille. Lukuvuoden lopussa #RJ:t käynnistivät #TurvakotiTansaniaan-taksvärkkiprojektin yhdessä paikallisseurakunnan kanssa. Poliittiseen vaikuttamiseen aktivoiva #VaikuttamisenKerho-toiminta alkaa saamaan hahmoa. Lelun osalta toiminta keskittyy Puhutaan politiikkaa-valinnaiskurssin ympärille, mutta toimintaan on haastettu muitakin kouluja ympäri maata. Osuuskuntahanke on kevään aikana myös edistynyt ja ensi lukuvuoden aikana tapahtuu mullistavia asioita.

Yksi kevään iloisimmista asioista on ollut Globe-projekti. Kevätlukukauden aikana hankerahoilla ostettiin oma Davis-sääasema ja kustannettiin Mika Setälän, Eero Jalosen ja Laura Ilanderin Globe-koulutus. Lelu on siis mukana ilmastonmuutosta tutkivassa kansainvälisessä Globe-projektissa! Sääaseman linkki löytyy koulun kotisivuilta (www.lempaalanlukio.fi).

Näiden lisäksi koko ykkösten ikäluokka kustannettiin 9.5. Tampere-taloon Liekeissä´16-yrittäjyystapahtumaan. Hankerahoista on myös kustannettu pienempiä tutustumiskäyntejä paikallisiin yrityksiin. Osa tarinoista on koottu videon muotoon www.tyoelama.org -sivuille.

Alusta asti hankkeessa on ollut ajatuksena oppia tekemällä. Ryhmänjohtajien ideonnin seurauksena tuo ”tekeminen” on alkanut hahmottua varsin konkreettisesti. Muutos edellyttää usein yhden askeleen ottamista. Lukuvuoden kokemusten perusteella kynnys tuon askeleen ottamiseen on merkittävästi madaltunut.

Normi Lelun arki on pyörinyt jonkun lelulaisen näkökulmasta vanhaan malliin. Ne, jotka ovat halunneet kantaa #työelämähankkeessa isompaa vastuuta, ovat saaneet sitä ja näin koordinaattorin näkökulmasta tuuletuksen paikkoja on ollut todella paljon. On karmea klisee todeta, että muutos on mahdollisuus. Oman kokemukseni perusteella se kuitenkin on juuri sitä. Tekemällä uudenlaisia asioita oppii itsekin. Oppii muun muassa sen, että vanhakin koira voi vielä oppia. Ja sen, miten innostavaa ja virvoittavaa on saada heittäytyä erilaisiin projekteihin nuorten kanssa. Olemme opettajina todella etuoikeutetussa asemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

69 − = 65