8e38c56c-a77f-44d7-a2b3-a670e8db0c42

Kuvataiteen kuulumisia

Kuvataiteen tunneilla on ollut tekemisen meininki! On osallistuttu yhteistyöprojekteihin Sara Hildenin taidemuseon ja muiden Pirkanmaan koulujen kanssa. Syksyllä opiskelijoiden valokuvia oli esillä museolla Ron Mueckin näyttelyn yhteydessä. Niissä tutkittiin mittakaavaa, ihmistä ja hyperrealismia.

kuva1Kevään suurprojekti oli 400 oppilastyön ripustus Tampereen rautatieaseman näyteikkunarivistöön. Projekti oli nimeltään Minä nuori Suomessa ja se oli yksi Suomi100 -juhlavuoden virallisista tempauksista. Meiltä projektiin osallistui peräti 60 ensimmäisen vuosikurssin opiskelijaa. Museon lahjoittamille suurille A2 -kokoisille plekseille maalattiin muotokuvia poptaiteen hengessä. Innoituksena oli myös Jarmo Mäkilän taide – olihan projekti osa Mäkilän näyttelyä, joka oli Sara Hildenin museolla helmikuusta toukokuuhun. Oli hienoa saada oppilastyönäyttely niinkin näkyvälle paikalle kuin rautatieasema!

Lempäälän lukio on osallistunut kaikkiin Sara Hildenin taidemuseon ja Pirkanmaan kuvataideopettajien yhteistyöprojekteihin parin viime vuoden aikana. Viime kevään hieno ponnistus oli Väripyramidi Carolus Enckellin näyttelyn yhteydessä. Silloin nuoret maalasivat neliönmuotoisille vanerilevyille abstrakteja värisommitelmia, joista koottiin suuri kolme metriä korkea pyramidi.
Maaliskuussa 2017 innostava yhteistyö Sara Hildenin museon ja oppilaitosten välillä palkittiin valtakunnallisella Myötätuulta kuvataiteessa -palkinnolla.

Tämän lukuvuoden aikana kuvataiteen lukiodiplomitöiden parissa on ahertanut joukko taitavia nuoria. Lukiodiplomitodistuksen saivat syksyllä Elli ja Suvi Kytölä. Keväällä kurssin ovat saaneet päätökseen Aarni Ahvenus, Anni Laakkonen, Saana Lumirae, Iida Naukkarinen, Katja Pennanen ja Sophia Thomas.

alina-lampinen-kuvaAlina Lampinen toteutti kaksi kuvataiteen diplomityötä kahtena peräkkäisenä vuotena – toisen kylläkin ihan omaa harrastuneisuuttaan.
Alina valittiin yli 400 hakijan joukosta edustamaan nuoria tulevaisuuden tekijöitä Amos Andersonin taidemuseon Generation 2017-näyttelyyn. Toukokuun lopun avajaisiin Helsingin keskustassa oli pitkä jono kadulle asti ja tunnelma katossa. Museon väki oli käynyt hakemassa Alinan kotoa näyttelyyn 26 teosta – upeita metalliromuista rakennettuja eläimiä. Näistä eläimistä oli rakennettu kokonaisuus museon seinälle. Onnea Alinalle! Urheilutermein nuorten Suomenmestaruustason suoritus. Näyttely on avoinna syyskuun alkuun saakka. Kannattaa tehdä kesäretki Helsinkiin taidetta katsomaan!

img_0109

joulutori

Musiikki 2016-2017

Tänä lukuvuonna Lelussa on nautittu isolla porukalla tehdyistä musiikkiesityksistä, kun suuri osa MU1-kurssilaisista on ollut mukana esiintymässä; alkusyksystä 1. vuosikurssin vanhempainillassa, joulukuun alussa yo- ja itsenäisyysjuhlassa sekä joulukirkossa lukukauden päättyessä. Joulukirkkoon saimme jo mukaan uusia soittimia, jotka ovat osittain jo saapuneet uutta Kampusta varten. Käsikellot toivat kirkossa jouluisen tunnelman ja saivat kuulijat kurkkimaan, millaisista soittimista kaunis kellojen ääni tuli.kellot-2

Joulukuussa Lelu oli edustettuna myös Tampereen seudun lukioiden yhteisessä tapahtumassa Keskustorin joulutorilla. Yli sadan lukiolaisen sekakuorosta lähti mahtava ääni joulukuisessa illassa. Kuorolaulu on elämys niin kuulijalle, kuin laulajillekin. Lelua edustanut Tiina Kurkioja kertoo: ”Oli hieno kokemus edustaa Lempäälän lukiota Tampereella lukioiden kuorolaulutapahtumassa! Ihmiset olivat tosi positiivisia ja yleistunnelma oli kannustava. Tein uusia tuttavuuksia ja näin myös muita ystäviäni. Esitykset menivät hyvin, äänet soivat tosi kauniisti yhdessä ja tuli entistä jouluisempi fiilis. Esityksen jälkeen jäimme kaveriporukkani kanssa vielä lauleskelemaan parit joulubiisit siihen joulutorin nurkalle – kylmästä säästä huolimatta mieli pysyi lämpimänä. Toivottavasti perinne jatkuu ja ensi vuonna lauletaan jälleen Sibeliuksen kunniaksi.”metallofoni

Kevätlukukaudella saimme vieraaksi virolaisen barokkiduon. Raivo ja Imbi Tarum soittivat meille useilla vanhoilla puhaltimilla ja cembalolla hienoja kappaleita. Saimme myös näytteen barokin aikaisesta tanssista, sarabandesta.

Moniääninen Suomi -kurssilaisista (MU2) osa ilahdutti Ehtookodon asukkaita vierailemalla heidän luonaan huhtikuussa. Nuorten tyttöjen laulu pianon ja viulun säestyksellä ilahdutti kuulijoita kovasti.
Uudet soittimet ovat tuoneet paljon iloa ja monipuolisuutta musiikin tunneille. Innolla odotamme muuttoa uudelle kampukselle, jossa musiikki saa hienot ja monipuoliset tilat bänditiloineen ja studioineen luokkatilan sekä varaston lisäksi.

Fysiikan työkurssi

Toisen vuosikurssin fysiikan opinnot päätettiin odotettuun kokeellisen fysiikan kurssiin. Työpareittain laadittujen tutkimussuunnitelmien pohjalta kurssilla määritettiin mm. piilasin taitekerroin sekä lentopallon hitausmomentti. Tietotekniikkaa hyödynnettiin monipuolisesti mittauksissa ja työselostuksia laadittaessa.

249e47d6-e895-46a9-8f3b-614bfdc6866a

Liikunnan riemua Hakkarissa!

Lempäälän Kisan Yleisurheilujaosto päätti lähteä pienellä riskillä vierottamaan Koululiikuntaliiton perinteisiä SM-maastojuoksukisoja syntysijoiltaan Vierumäeltä ja lupautui järjestämään tapahtuman Lempäälän Hakkariin. Ratkaisua helpotti se, että seuraorganisaatiolla oli varsin tuoretta kokemusta hyvinsujuneista SM-maastokisojen järjestelyistä. Seura-aktiivit Markku Ruonavaara ja Timo Reunanen päättivät kuitenkin turvautua kättä pitempään ja kutsuivat Lelun mukaan järjestelyihin.

Lelulaiset Lauri Ahonen (uhri) ja Viljami Sokura (aikidoka) valmistautumassa lajiesittelyyn.
Lelulaiset Lauri Ahonen (uhri) ja Viljami Sokura (aikidoka) valmistautumassa lajiesittelyyn.

Lelun Run Forrest -ryhmään liittyi lopulta 21 opiskelijajäsentä, opekollega-Katja Keskinen, sekä suomalaisen kävelynurheilun suurin toivo Urjalan oma poika Aleksi Ojala. Lelulaisista Santeri Kuusiniemi tosin pääsi upeasti menestyneelle Aleksille kuittaamaan, että hänellä on kuusi SM-kultamitalia, kun Aleksilla niitä on vasta kaksi. Arvokisareissuissa Aleksi on vielä edellä.

Lelulaiset pääsivät touhuamaan mitä moninaisimmissa tehtävissä. Kisakoneiston varsinaiset tykit Viivi Huurne, Juhani Larikka, Tanja Lähdekorpi ja Eerika Reunanen tekivät promootiokiertueen ja huolehtivat ennakkomarkkinoinnista, sekä ehtivät lisäksi kisapäivänäkin kaikkialle. Antton Asikainen ja Juuso Petäjäsuo kuuluttivat paremmin kuin mertsi. ”Kisatyttöset” Aleksi ja Santeri selviytyivät mitalienjaosta tappelematta. Kisakanslia, ajanotto, ruokailu, P-alueen- ja järjestyksenvalvonta jne tehtävätkin sujuivat LeKi+Lelu-organisaatiolta kuin tanssi.

Kaiken kaikkiaan päivä oli erinomaisen onnistunut. Tämä oli myös kisapäivän palaute monelta 367 juoksuihin osallistuneilta ja heitä kannustamaan tulleilta taustajoukoilta. LeKi-organisaatio toimii kuin rasvattu salama levittäen yhteisöllisyyttä, hyvää mieltä ja terveitä elämäntapoja ympärilleen. Lelulaiset onnistuivat tukemaan varsinaista kisaorganisaatiota varsin erinomaisella tavalla.

1d346437-521c-45fa-8a16-a62be6a9ba63
Kisojen ainoa lelulainen on hyytyä maaliviivalle.