kansi

Lakitiedon soveltavalla kurssilla (yhk7) ennätysmäärä vierailijoita ja vierailukäyntejä

Tämän lukuvuoden lakitiedon soveltavan kurssin opiskelijat saivat kuulla ja nähdä monipuolisen ”kattauksen” eri yhteiskunnallisissa tehtävissä toimivien ihmisten arjesta.

Tässä kurssilaisten tiivistelmiä ja kommentteja mm. velkaneuvojan, asianajajan, oikeustieteen opiskelijan, tullivirkailijan ja vankeinhoitajan vierailuista.

Pääsimme kurssin aikana tutustumaan myös Poliisiammattikouluun, Poliisimuseoon sekä seuraamaan käräjäistuntoa Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

 

VELKANEUVOJA

  • Tampereen talousvelkaneuvonnasta tuli kertomaan Kirsi Karttunen ja hän kertoi monipuolisesti mitä tehtäviä talousvelkaneuvonnalla on ja keitä he ovat.
  • Heidän asiakkainaan toimivat kaikki kunnan asukkaat ja velkaneuvonta on maksutonta. Velkaneuvonnan saanti ei ole kiinni iästä eikä sukupuolesta vaan siitä miten olet talouttasi hoitanut.
  • Hän kertoi muun muassa pikavippien haitoista ja niiden aiheuttamista ongelmista.
  • Velkaneuvonnan yksi tärkeimmistä tehtävistä on valaista ja auttaa asiakasta oppimaan hallitsemaan hänen oman rahan käyttöä.
  • Hän kertoi erilaisia esimerkkejä veloista ja velan otosta ja hän antoi hyviä vihjeitä miten kontrolloida rahan käyttöä eri tilanteissa.
  • Kirsin pitämä esitelmä/puhe oli erittäin vakuuttava ja laajasti sekä monipuolisesti toteutettu, joka avasi velkavalvojan tehtäviä ja muitakin asioita mitä velkavalvojan ammattiin ylipäänsä kuuluu. Hän painotti puheessaan pikavippejä ja niiden haittoja ja varoitti niistä koituvista velkakierteistä, mikä on erittäin tärkeää.

 

ASIANAJAJA

Asianajaja Mika Allen tuli kertomaan asianajajan työstä. Mika asuu Narvassa ja hänellä on toimisto Ideaparkissa ja Valkeakoskella. Siellä hän työskentelee yleensä 9-18. Lisäksi hänellä menee yleensä noin yksi päivä viikossa tuomioistuimessa työskennellessä. Joskus päivät saattavat venyä, koska Mika uppoaa työskentelyynsä. Mika myös jakoi muutaman hänen uransa mielenkiintoisimmista tapauksista.

 

OIKEUSTIETEEN OPISKELIJA

* Pääsykoekirjat lyhyitä ja tiiviitä

* Yo arvosanoilla ei kauheaa merkitystä (hyvä valmistautuminen pääsykokeisiin)

* Paljon koulunajan ulkopuolista opiskelua

* Kattavasti kerrottu opiskelusta ja koulusta ylipäätään

* Kertoi rahankäytöstä ja kuinka rahat riittää

* Oikeustieteelliseen aika vaikea päästä

* Opiskelupaikat (Turku, Rovaniemi, Joensuu)

 

TULLIVIRKAILIJA

Yhdelle tunnillemme saapui tullista vierailijoita kertomaan tullin toiminnasta. Saimme kuulla mm. harmaasta taloudesta, tuoteväärennöksistä ja tullaamisesta. Tunnin päätähti oli kuitenkin tullikoira Onni, joka vilkkaalla luonteellaan hurmasi kaikki.

2

 

VANKEINHOITAJA

Kurssilla saimme vieraaksemme Teija Suvannon vankeinhoitajan. Mukaan tuli myös sosionomi, joka kertoi omia kokemuksiaan työharjoittelustaan.

Teija Suvanto on rikosseuraamusesimies. Rikosseuraamuslaitos vastaa tutkintavankeuden toimeenpanosta ja yhdyskuntaseuraamusten ja vankeusrangaistusten täytäntöönpanosta.

Vangeilla on vankilassa tiukat säännöt. Vankilassa ei saa käyttää kännykkää eikä tietokonetta. Tämän takia vangit (varsinkin elinkautisvangit) voivat pudota kelkasta, sillä he eivät osaa maksaa esim. laskujaan. Tästä tulee myös ristiriitoja. Tavoitteena olisi estää rikollinen toiminta vankeusaikana, ja jos internet olisi kaikille sallittu, ,niin talousrikollisella olisi paikka tehdä rikos.

Toimintamuotoja Kylmäkosken vankilassa on mm. päihdekuntoutus, työtoiminta, esim. puhdistajat, hoitotyöt ja kutomo. Vangit saavat palkkaa n. 70 snt-1,20 e/tunti.

Työharjoittelijaa hämmensi päihteiden käyttö hyvin paljon, sillä se on todella yleistä vankilassa.

 

VIERAILU POLIISIAMMATTIKORKEAKOULULLA (POLAMK)

Vietimme mielenkiintoisen parituntisen Hervannassa, Suomen ainoassa poliiseita kouluttavassa oppilaitoksessa. Isäntämme, Poliisikoulun opettaja Kari Koppanen, kertoi poliisikoulutuksesta, esitteli harjoittelukaupunkia sekä rikoslabraa. Poliisimuseossa saimme rutkasti tietoa poliisityön historiasta sekä pääsimme valitsemaan oikeita toimintatapoja interaktiivisen pelin avulla.

Vastaa