10.5.2017 – Hanna Järvensivun raportti
Kuluneen vuoden olen opiskellut avoimessa ammattikorkeakoulussa yhteisöpedagogin opintoja. Yhtenä kurssitehtävänä oli ”osallistumista edistävän tapahtuman” järjestäminen. Talvella 2016 otin yhteyttä Jarmo Lehtiseen Lempäälän lukiosta ja tarjosin apuani työelämäläheisten projektien järjestämisessä. Vielä tuolloin en osannut aavistaakaan miten hienon ryhmän kanssa pääsisin työskentelemään.
Ensimmäisessä tapaamisessa Jamon kanssa sain niin paljon tietoa käynnissä olevista projekteista, että kynästä loppui muste ja päästä tila. Tuolloin jo toteutettuja tai tekeillä olevia projekteja olivat mm. Kimbilio-turvakotiprojekti Earth Week, sekä yläasteikäisille järjestetty PlayHardWorkHarder-työelämäpäivä.
Suunnitelmana oli siis järjestää työelämäpäivä Lempäälän lukioon keväällä 2017. Päivän tarkoituksena oli hankkia paikalle mahdollisimman monipuolisesti eri ammattialojen edustajia esittelemään toiminnallisesti omaa työtään. Työelämäpäivän tavoitteena oli eri ammattivaihtoehtojen esittelyn lisäksi parantaa opiskelijoiden tietoa nykypäivän työelämästä sekä sen vaatimuksista, mutta myös inspiroida ja innostaa tulevaisuuden ammattilaisia löytämään oma tiensä.
Tapasin työelämäpäivän vastuuryhmän lukiolla noin kerran kuussa ja hämmästyin joka kerta, kuinka fiksun, innostuneen ja vastuullisesti toimivan ryhmän kanssa olen tekemisissä. Suunnitelmat aloitettiin kertaamalla PHWH-päivästä saatuja kokemuksia ja palautteita, sekä pohdittiin, miten niitä voisi hyödyntää kevään työelämäpäivässä. Mielenkiintoisinta suunnittelutyössä oli paikalle haluttujen ammattien valitseminen. Opiskelijat toivoivat paikalle akateemisia ammatteja; lääkäri, kirurgi, asianajaja, mutta myös kattavasti toimijoita yhteiskunnan eri palvelusektoreilta. Oma roolini hahmottui suunnittelutyön myötä ”vastuullisen aikuisen rooliin”, joka järjesti joitakin ammattien kontakteja, heitteli ideoita ja pyrki pitämään Jamon kanssa tapahtuman langat käsissään.
Kaikkien haluttujen ammattien paikalle saaminen osoittautuikin yllättävän haasteelliseksi. Aika uhkasi loppua kesken, osa joutui perumaan tai ei päässyt alun perinkään paikalle. Tiedonkulun välineeksi valittu whatsapp tukkeutui sadoista viesteistä, joissa etsittiin milloin ammattien edustajia, milloin tyttäreni kadonnutta englannin kirjaa. (PS. ei löytynyt)
Ja kuin varkain koitti 10.5, työelämäpäivä. Aamulla lukion aulan täyttivät paikalle kutsutut ammattien edustajat ja heitä vastaanottavat oppilaat. Jokaiselle ammatille oli varattu oma luokkatila, johon vastuuoppilaat heidät ohjasivat. Tilaisuuden avasi työelämävalmentaja Timo Tommila, joka alusti päivän teemaa omalla puheellaan. Puheen jälkeen oppilaat siirtyivät kukin valitsemansa ammatin luokkaan, jossa ammattilaiset johdattivat heidät työelämän saloihin. Toivoin, että olisin ehtinyt jokaiselle rastille kuuntelemaan edes hetkeksi, mutta sen sijaan päivittelin työni ja opiskelujeni paljoutta kuvisope-Eevan kanssa. Oppilaat olivat voineet valita kaksi ammattia joihin käydä tutustumassa; toiseen aamulla, toiseen ruokailun jälkeen. Päivän päätteeksi kaikki kokoontuivat vielä auditorioon päätöstilaisuuteen. Vastuuryhmäläiset keräsivät palautteita ovelalla satunnaisotannalla.
Kaiken kaikkiaan työelämäpäivä oli onnistunut kokonaisuus, johon vastuuryhmäläiset onnistuivat rekrytoimaan paikalle kattavasti eri ammattien edustajia. Laboratorioinsinööri, liiketoiminnanjohtaja ja keramiikkamuotoilija kertoivat koulutuspoluistaan sekä ammatissaan toimimisesta. Lääkäri, työelämävalmentaja ja fysioterapeutti valottivat pitkän linjan ammattilaisina nykypäivän työelämää sekä yrittäjyyden arkea. Poliisi, palomiehet sekä ilmavoimien ja puolustusvoimien edustajat toivat esiin oman ammattinsa arkitodellisuutta.
Näidenkin ammattien edustajat ovat kukin tahoillaan opiskelleet, vaihtaneet ehkä alaa useampaan kertaan, hakeneet ja päässeet töihin sekä kouluttautuneet lisää. He ovat joskus olleet nuoria, joita tuleva työelämä on tuntemattomuudessaan jännittänyt.
Maailma muuttuu. Työelämä muuttuu. Ainoa pysyvä asia on muutos. Oppilaitosten tulisi osaltaan valmistaa opiskelijoita kohtaamaan alati muuttuva työelämä. Tähän ei riitä pulpetissa istuminen, vaan tarvitaan jotain aivan muuta. Toimintaa, aktiivisuutta, verkostoitumista, yhdessä tekemistä! Työelämäpäivän kaltaiset tapahtumat vastaavat osaltaan tähän tarpeeseen. Tuodaan nykypäivän työelämän edustajat kertomaan oppilaille ajantasaista tietoa työstä, sekä samalla tuomaan ehkä kaukaiselta tuntuvalle työelämälle ”kasvot”.
Loppukaneettina tähän tekstiin kirjoitan lauseet, joita suunnittelin yön pimeinä tunteina siltä varalta, että Jamo yllättää ja komentaa minut lavalle puhumaan:
Toivon, että työelämäpäivä toi jokaiselle siihen osallistuneelle uusia ideoita, inspiraatiota ja innostusta matkalla kohti unelmia. Niiden unelmien eteen Te lukiolaiset teette joka päivä töitä.
Hanna Järvensivu