Mielipide: ISMIÄ JA MANIPULAATIOTA(KO?)
Mielipide: ISMIÄ JA MANIPULAATIOTA(KO?)
Jokaisella on oikeus käyttää alusvaatteita. Ja myöskin päättää omasta jatko-opiskelupaikasta. Koulussamme, Hakkarissa <3, esiintyy selvästi manipulaatiota. Koulu järjestää retken VAAO:on sekä LeLuun (googleta josset tiedä), ja lisäksi koulullemme saapuu kyseisistä opinahjoista edustaja. Tai kaksi. Kun sitten me reippaina tyttöinä marssimme opojorman puheille, ja esitämme toiveemme mennä tutustumaan TYKkiin, meille luvataan bussiliput eessun taassun, mutta kas kummaa, mitä käykään? Emme saa lippuja. Opettajat perustelevat: ”Rahat on loppu kunnalta.” Mutta *ku miettii niinku*, maanantaina meille lupailtiin lippuja, mutta tiistaina asia oli päinvastainen. Kysymys kuuluukin: mitä tapahtui ma-ti välisenä yönä? Minne kaikki rahat menivät? Järjestikö kunta opettajille ”pienimuotoiset” pippalot? Vai kenties keilaretken? MITÄ TÄMÄ ON OLEVINAAN? Esiintyykö täällä kenties jonkinmoista ismiä? Matka TYKkiin Tampereelle, maksaa n. 10e eessun taassun. Ja omastako pussistamme ne maksamme? *Havahduin isäni nimeni hokemiseen*.
JAAAAAAA JA JA JAAAA.
Kiitos.
Edellä olevan artikkelin kirjoittajat puhuvat tärkeästä asiasta. Jatko-opintopaikan viisas valitseminen on tärkeää. Koulussa on sovittu, että koulupäivien puitteissa voivat oppilaat käydä maksimissaan kahdessa eri paikassa tutustumassa – monet opinahjot tarjoavat tutustumismahdollisuuksia myös iltaisin ja lauantaisin.
Koululla ei valitettavasti ole kuitenkaan mahdollisuutta maksaa matkoja oppilaitostutustumisiin. Sekaannusta on voinut aiheuttaa se, että muutamana aiempana vuotena meillä on ollut Opetushallituksen hankerahaa käytössä oppilaanohjauksen kehittämiseen, ja näistä hankerahoista on voitu maksaa myös kulkemisia eri oppilaitoksiin. Hanke on kuitenkin päättynyt ja tällaista erillisrahoitusta ei enää ole. Sama käytäntö on ollut myös ennen hankeaikaa.
JOtkut asiat on aivan itse kustannettava, yhteiskunta ei voi kaikesta huolehtia. TYKkiin tai muihin Tampereen lukioihin voi pyrkiä riippumatta siitä, onko siellä käynyt tutustumassa vai ei. Olemme toivoneet esittelijöitä myös kyseisistä oppilaitoksista kouluumme, mutta koska niihin pyrkijöitä riittää ilman markkinointiakin, se ei ole onnistunut. Lempäälän lukio, Tredu ja Valkeakosken ammattioppilaitos sen sijaan tekevät säännöllistä yhteistyötä Hakkarin kanssa jatko-opinnoista tiedottamisen kanssa.
Vihjailut siitä, että kunnan tai koulun rahoja käytettäisiin henkilökunnan virkistykseen, jätän omaan arvoonsa.