Home » Uncategorized

Ystävänpäivä 14.2.

Written By: admin on helmikuu 7, 2014 No Comment

Ystävänpäivä on useissa maissa 14. helmikuuta vietettävä juhlapäivä. Ystävänpäivänä ystäviä muistetaan ystävänpäivä korteilla tai muilla tervehdyksillä.

Ystävänpäivä on saanut ehkä alkunsa antiikin Rooman Lupercalia-juhlasta, jota vietettiin 15. helmikuuta. Juhlalla kunnioitettiin Junoa, roomalaista naisten ja avioliiton jumalatarta, sekä Pania, luonnon jumalaa. Nuoret kokoontuivat Palatinus-kukkulalla olevaan luolaan ja uhrasivat vuohia ja koiran.

Kristityt yrittivät lopettaa tämän juhlan 400-luvun lopussa. Siihen kuuluneita perinnäistapoja siirtyi kuitenkin edellisenä päivänä vietettyyn pyhän Valentinuksen päivään. Valentinuksen päivän romanttiseen rakkauteen liittyvillä tavoilla ja uskomuksilla on pitkä historia etenkin Englannissa & Ranskassa, jossa vietettiin jo 1300-luvulla ystäväpäivän juhlia ja rusettiluistelun kaltaisia lemmenarpajaisia. Viralliseksi juhlapäiväksi Valentinuksen päivä julistettiin Englannissa vuonna 1537.

Etelä-Euroopassa uskotaan yleisesti, että linnut valitsevat itselleen parin juuri Valentinuksen päivänä.

Vasta 1800-luvun alussa Valentinuksen perinne siirtyi Atlantin yli Yhdysvaltoihin. Siitä kasvoi nopeasti suuri kansanjuhla kortteineen ja lahjoineen. Samaan aikaan päivän vietto oli unohtunut monissa Euroopan maissa. Yhdysvalloissa on muun muassa tytöillä sellaisia uskomuksia, että mies, joka kävelee heitä vastaan ystävänpäivänä, on Valentine, eli heidän oikeansa. Lisäksi uskotaan, että ystävänpäivänä omenan halkaiseminen ja siementen lukumäärän laskeminen todistaa sen, kuinka monta lasta kyseinen tyttö saa. Yhdysvaloissa rusettiluistelu kuuluu ystävänpäivän perinteisiin.

Ystävänpäivä Suomessa

Kansainvälisestä Valentinuksen päivästä poiketen suomalainen ystävänpäivä on yleisemmin ystävien muistamisen, ei vain rakastavaisten päivä. Ystävänpäivää on Suomessa on vietetty 1980-luvulta lähtien. Suomen kalenteriin on ystävänpäivä on merkitty 1987. Se on muodostunut toiseksi suositummaksi korttipäiväksi joulun jälkeen. Päivän tunnuksena tunnetaan maailman punainen sydän. Suomessa sen huomasi ensimmäisenä Tampereen Sydänyhdistys, joka keksi 1980-luvun alussa yhdistää ’’punaisten sydänten juhlan’’ markkinointikampanjaansa . Seuraavaksi aiheesta kiinnostui Suomen Punainen Risti, joka painatti ensimmäiset ystävänpäiväkortit.

Päivän tunnus, rakkautta, ystävyyttä ja ihailua kuvaava punainen sydän, oli ja on yhä suosittu aihe Valentinen päivän korteissa. Alkuperäisten käsintehtyjen korttien koristeluun käytettiin taidokkaasti kukkia, sulkia, helmiäisiä, simpukankuoria, satiininauhoja ja pitsejä. Ensimmäiset painetut Valentinen päivän kortit tulivat myyntiin Englannissa 1800-luvun alussa.

Joillekin ystävänpäivää kuuluu kaikenlaiset herkut.

Ystävyys myös näkyy puhetavassamme, ystävän seurassa uskaltaa olla mutkaton ja tavallinen.

red-37308_640

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 Nettivekkari, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates