Home » Tapahtumat, Uutiset

Euroopan yhtenäisyys vaakalaudalla

Written By: admin on huhtikuu 17, 2014 No Comment

Espanjan itsehallintoalue Katalonia aikoo erota kokonaan espanjasta.

Katalonia aikoo järjestää kansanäänestyksen itsenäistymisestä 9. marraskuuta.  sekä katalonialaiset että muut espanjalaiset lehdet pitävät epäselvänä oikeuden päätöstä asiasta.

Espanjan Tuomioistuin kertoi, ettei äänestys ole sinänsä laiton, jos se järjestetään lain mukaan.

Espanjan valtionjohto vastustaa kuitenkin päätöstä.

”Luulen, että jää jonkinlainen mahdollisuus järjestää neuvoa antava kansanäänestys laillisesti, mutta se on vaikeaa. Jos tällainen kysely antaisi hyvin selvän tuloksen itsenäistymisen puolesta, se voisi johtaa perustuslain muuttamiseen”, kertoo perustuslakiasiantuntija Xavier Arbos Barcelonan yliopistosta.

Hänen mielestään laillisen ratkaisun löytyminen on epätodennäköistä.

Espanjan pääministerin mukaan Katalonian Äänestys on ehdottomasti laiton. Espanjan perustuslain mukaan kansanäänestyksistä voi päättää ainoastaan maan keskushallitus. Katalonian kaltaisilla autonomisilla alueilla tällaisia valtuuksia ei ole.

Syitä Katalonialaisten päätökseen:

Katalonialla on oma kielensä ja kulttuurinsa. Suuri osa alueen asukkaista on alkanut talouskriisin myötä syyttää Espanjan valtionjohtoa siitä, ettei Katalonia saa takaisin samaa osuutta minkä se maksaa veroina.

Katalonialaiset ovat kertomansa mukaan irtautumassa vaikka Tuomioistuin päättäisi toisin.

Faktoja Kataloniasta

Katalonia on yksi eniten velkaantuneista alueista espanjassa. Katalonia on silti myös tärkeä espanjan taloudessa. Asukkaita Kataloniassa on 7,5. Miljoonaa.

lippu

Myös Skotlanti haluaa erkaantua

Skotlantilaiset tulevat päättämään erkaantumisesta kansanäänestyksellä. Britannia ei tiettävästi vastusta äänestystä.

Vuoden 2014 syksyllä Skotlannissa on sovittu parlamentin ja Lontoon hallituksen kesken kansanäänestyksen toimeenpanosta Skotlannin itsenäistymisasiassa. Skotlannin kansanäänestyksessä on sopimuksen mukaan äänioikeus on kaikilla 16 vuotta täyttäneillä. Jos Skotlanti tulee erkaantumaan Isosta Britanniasta se ehkä myös muuttaa Britannian lippua.

Skottien kansanäänestys tulee merkitsemään Lontoon hallitusvallan päättymistä ja Skotlannin valtiollista itsenäistymistä.

Skotlannin itsenäistyminen vuonna 2015 merkitsee samalla Britannian nykyisten valtiojärjestelmien päättymistä.

lippu2

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 Nettivekkari, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates