Home » Tapahtumat

Vapun juhlinta

Written By: admin on huhtikuu 24, 2014 No Comment

Vappu on jo kohta täällä!

Vappu on vuosittainen kansainvälinen juhlapäivä, jota juhlitaan 1. toukokuuta.

Vappu on kevään loppupuolen juhlapäivä sekä kansainvälinen työväen juhlapäivä.

Suomessa Vappua juhlitaan työväen, ylioppilaiden ja kevään karnevaali juhlana.

Teekkareita

Teekkareita

Vapun historia

Vappu sai alkunsa Eurooppalaisilta keltti- ja germaani kansoilta, jotka viettivät kesän alkamisen juhlaa toukokuun alussa. Juhlamenoihin kuului kokkojen polttaminen.

Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Saksassa ja Latviassa vappu on vanha juhlapäivä, jonka juhlinta perustuu vanhoihin perinteisiin. Useimmissa muissa maissa päivä on tullut juhlapäiväksi vasta työväenliikkeen myötä, jotka 1800-luvun lopulla valitsivat sen kansainväliseksi juhlapäiväkseen.

Suomessa Vappua juhlittiin kevään juhlana, joka tunnettiin myös toukojuhlana. Pelloille ja muille aukeille paikoille sytytettiin näyttäviä kokkoja. Muinaissuomalaiset polttivat näitä kokkoja pahojen henkien pois ajamiseksi. Karja päästettiin usein ensimmäistä kertaa laitumille ja ajettu tulien läpi sairauksien ehkäisemiseksi.

Juhlissa usein juotiin Simaa ja tanssittiin.

Sima on tärkeimpiä suomalaisen vapun tunnusmerkkejä. Simaa nautitaan koko perheen juhlajuomana, ja sitä on helppo valmistaa myös kotona. Myös Kuohuviini ja samppanja ovat yleisiä vapun juhlajuomia.

Alkoholin käyttö ei suorasti näy tutkimustilastoissa, mutta vappuaattona alkoholin myynti kasvaa tavalliseen maanantaipäivään verrattuna jopa kolminkertaiseksi muiden vappuviikon päivien ollessa myös poikkeuksellisen vilkkaita.

Vappulounas kuuluu monen perheen ohjelmaan. Vappuun kuuluvia ruokalajeja ovat mm. tippaleivät, munkit, nakit ja perunasalaatti.

Vappuun kuulu myös monenlaiset karnevaalitavarat. Lapsille ja muille juhlijoille ostetaan usein juhlaan kuuluvia asioita kuten naamareita ja vappuhuiskia. Myös serpentiini kuuluu vappuun.

Vappujuhlintaa Ullanlinnassa

Vappujuhlintaa Ullanlinnassa

Vappuperinteitä ja -tapahtumia Pirkanmaalla

Tampereella teekkarit lakittavat Vappuyönä Hämeensillalla olevan Suomen neito -patsaan.

TTY:n fuksit kastetaan Tammerkoskeen.

Vasemmisto järjestää Lempäälässä kulkueen vappuaamuna.

fTampereen ensi- ja turvakoti ry:n ja Tamkin liiketalouden opiskelijoiden yhteistyössä järjestämä ”Valmistaudu vappuun!”-tapahtuma on suunnattu kaikille ja pidetään Lauantaina 26.04. Teivon ravikeskuksessa.

Lisää infoa tapahtumasta:

http://aamulehti.menoinfo.fi/tampere/tapahtumat/valmistaudu-vappuun-tapahtuma/401502

01.05. torstaina Lempäälän keskustassa vietetään tänäkin vuonna ”Olkkari Wappua”. Tapahtumaan kuuluu kirpputori, kasvomaalausta, onnenpyörää sekä arpajaisia ynnä muuta mukavaa.

Lisää infoa:

http://www.lempaala.fi/tapahtumat/1.5.2014-olkkarin-wappu-ja-suomalainen-messu-konsertti/

Kyseisenä päivänä järjestetään myös Tampereen tallipihalla ”Lasten vappu”. Ohjelmaan kuuluu onnenpyörää, sirkusesityksiä, piirustuskilpailuja ja pikakampauksia lapsille.

Lisää infoa:

http://aamulehti.menoinfo.fi/tampere/tapahtumat/lasten-vappu/397671

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 Nettivekkari, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates