Home » Uncategorized

Ranskan terrori-iskut

Written By: admin on marraskuu 16, 2015 No Comment

pray for paris

Koko maailmaa on viikonlopun aikana ravistelleet terrori-iskut Ranskassa alkavat selvitä. Monen hyökkääjän henkilöllisyys on jo selvinnyt ja muutama henkiin jäänyt hyökkääjä on pidätetty. Mutta jälki on tuhoisin Euroopassa sitten vuoden 2004 Madridin pommi-iskujen, kuusi iskua, 129 kuollutta ja 349 loukkaantunutta, joista 42 on tehohoidossa.

Ranskan perjantaisesta terrori-iskuista on syytetty jihadisteja, islamisteja, al-qaidaa ja isisiä, mutta tietääkö kaikki edes mitä nämä tarkoittavat.

Jihadismi: Jihadistit ovat aseellista jihadia hyökkäyssotana käyviä islamisteja. He pyrkivät väkivalloin palauttamaan yhtenäisen islamilaista lakia noudattavan islamilaisen kalifaatin alueille jotka ovat olleet islamin alaisia mutta ovat nyt ”uskottomien hallussa”.

Islamismi: Islamismia ja terroristeja ei pidä missään nimessä yhdistää toisiinsa niin, että islamistit olisivat terroristeja, koska vaikka terroristit ovat usein ääri-islamisteja, niin eihän ku klux klaaniakaan yhdistetty kristinuskoon.

Al-Qaida: Al-Qaida on Aiman al-Zawahrin johtama jihadistinen terroristijärjestö, jota pidetään syyllisenä moneen tuhoisaan terrori-iskuun, joista varmasti tunnetuin on syyskuun 11. päivän terrori-iskut WTC kaksoistorneihin.

Isis: Isis on Abu Bakr al-Baghdadi johtama pääosin Irakissa ja Syyriassa toimiva jihaditijärjestö, jonka monet määrittelevät myös terroristijärjestöksi. Isis on myöntänyt tehneensä Ranskan terrori-iskut.

 

Lähteet:

Muut lähteet löydät, kun klikkaat selitettyjä sanoja.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1447563815013.html

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 Nettivekkari, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates