Anne Frank -näyttelyprojekti
Kuka Anne Frank?
Anne Frank on 1929 syntynyt, tunnettu juutalainen tyttö, joka eli holokaustin aikana vainottua elämää. Nuori tyttö kirjoitti päiväkirjaansa paljon omista kokemuksistaan vainojen aikana, sekä sen aikaisesta juutalaisten elämästä. Kirjassa kuvattiin kaikki kurjuus toisesta maailmansodasta ja ihmisten arvosta. Anne kirjoitti kirjaansa Hollannissa, Amsterdamissa erään talon ullakolla pakoillessaan Hitlerin joukkoja muiden juutalaisten ja vainottujen kanssa. Hän kuitenkin jäi kiinni elokuussa 1944. Anne ja tämän sisko Margot siirrettiin ensin Auschwitz-Birkenauhun kuukausiksi ja lopulta Bergen-Belseniin. Tytöt eivät kuitenkaan kuolleet kaasutuksessa, vaan heidän epäiltiin kuolleen, joko lavantautiin tai pilkkukuumeeseen. Margot kuoli ennen Annea, mutta tarkkaa päivää ei voida kumminkaan sanoa. Tytöt kuolivat kuitenkin muutamia viikkoja ennen vapautusta vuonna 1945 alkuvuodesta.
Miksi Annesta tuli kuuluisa?
Anne Frankissa ensimmäisenä kiinnitti huomion elävä kirjoitustyyli, joka kertoi todella tarkasti hänen tuntemuksiaan ja kokemuksiaan toisen maailmansodan aikaisista kauheuksista. Samalla hän kuitenkin elää lähes normaalia elämää. Riitelee, rakastuu, nauraa ja itkee. Kaikki tämä on kuvattu kirjassa tarkasti. Päiväkirjassa suurimmassa osassa on kuitenkin pelko. Anne ehti kirjoittaa kirjaa vain kaksi vuotta saatuaan sen lahjaksi 13-vuotissyntymäpäivänään. Tytön isä Otto Frank julkaisi päiväkirjan muun perheen kuoltua saadakseen ihmiset ymmärtämään kaikki se epäinhimillisyys mitä silloin tapahtui.
Anne Frank -näyttelyprojekti
Kyseinen projekti on saanut alkunsa vuonna 2012 hollantilaisen Anne Frank Housen ansiosta ja nyt myös Hakkari saa nauttia näyttelystä. Perjantaista 4.12. alkaen Hakkarin liikuntahallin aulan täyttää 39 näyttelypaneelia, joissa on tarkasti kerrottu Anne Frankista ja hänen elämästään. Tapahtuma on oppilaiden opastama. Näyttely on nähtävissä 16.12. asti. Opastetuista kierroksista tulee tarkempaa aikataulua ja infoa lähempänä. Lue lisää täältä.
”Näyttelyn ytimen muodostavat lainaukset Anne Frankin päiväkirjasta ja valokuvat hänen perheestään. Näyttelyssä seurataan myös muiden henkilöiden kokemuksia syrjinnästä ja vainosta. Näyttely ulottuu nykypäivään asti: Syrjintä Suomessa tänään on yksi teemoista.”