Home » Uutiset

Luotettavia lähteitä ei osata enää tunnistaa

Written By: admin on helmikuu 1, 2016 No Comment

Nykyään tiedon etsintä on helppoa, googlaat vain etsittävän asian ja saat heti monta vastausta. Mutta mitkä sivustot ovat sitten luotettavia? Nuorista on yllättävän vaikeaa arvioida lähteen luotettavuutta. Mieti vaikka mainoksen ja tutkimusten tuloksia, ne saattavat olla täysin ristiriidassa ja silti useimmat uskovat helpommin mainosten moniin lupauksiin, kuin tutkimusten odottamattomiin tuloksiin. Luotettavan tiedon etsiminen on tärkeää. Aina ei kannata uskoa Wikipedian tietoja vaan varmistaa ne eri lähteistä.

Suomessa luotettavan tiedon etsimistä pyritään opettamaan ja täällä Hakkarissakin sitä tehdään. Äidinkielen kirjallisuustyö on hyvä esimerkki, siinä käsketään etsimään tietoa monista eri lähteistä, usein Wikipedian käyttö on jopa kiellettyä.

Mitkä sitten ovat luotettavia lähteitä?

Useimmat lähteet joissa kirjoittaja selviää on oikeaa tietoa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että esim. juorupalstan ja uutisartikkelin luotettavuuden välillä on suuria eroja. Parhaiten selviät kyseenalaistamalla ja testaamalla väitteitä, vaikka niissä olisi perusteltu asia valmiiksi jo moneen otteeseen. Esim. Jos minä perustelisin nyt oikein uskottavasti, että kaikilla kissoilla on vain kolme jalkaa, uskoisitko? Ei kannattaisi, sillä oma maalaisjärkesi sanoo jo sinulle, ettei asia voi pitää paikkaansa.

Sosiaalinen media tiedonhaku välineenä?

Somea voi nopeasti ajatella hyvinkin uskottaksi paikaksi, tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tietoa on nykyään nopea saada netin välityksellä, mutta sitä on myös helppo luoda ilman takeita, että se on totta. Käytä siis päätäsi, äläkä usko kaikkea mitä some väittää!

Suosituimmat sosiaaliset mediat nuorten keskuudessa

1. Youtube

index

2. Whatsapp

klöööö

3. Facebook

...

4. Instagram

--

5. Spotify

ll

6. Snapchat

hj

7. Facebook Messenger

hdjd

8. Skype

djkghkl

9. Ask.fm

gfikj

10. Kik Messenger

jdjdjd

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 Nettivekkari, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates