Home » Suomi 100 -vuotta, Uncategorized

SUOMI 100V PRESIDENTIT

Written By: admin on helmikuu 23, 2017 No Comment

Suomella on ollut yhteensä 12 presidenttiä. Jokaisella on ollut omat aatteet ja erilainen hallintotapa. Tässä artikkelissa tutustutaan Suomen tasavallan presidentteihin.

  1. K.J.STÅHLBERG

Kaarlo_Juho_Ståhlberg

Kaarle Juho Ståhlberg oli Suomen ensimmäinen presidentti. Hän halusi eheyttää sisällissodan repimän kansan. Hänen aikansa tehtiin monia lakeja ja armahduksia. Lisäksi hän toimi presidenttinä 6 vuotta.  TÄTÄ ET TIENNYT : Kaarle joutui 14. lokakuuta 1930 Lapuan liikkeen kyyditykseen ja muilutukseen idän rajalle , hävytöntä !

2. LAURI KRISTIAN RELANDER

Lauri_Kristian_Relander

Suomen toinen presidentti oli Lauri Relander. Hän painotti yhteiskunnallisen rauhan säilyttämistä ja oli puoluetaustaltaan maalaisliittolainen. Hänen ansiostaan Suomi sai hyviä suhteita muihin ulkomaihin. Presidenttikausi kesti 7 vuotta. TÄTÄ ET TIENNYT : Hän sai lempinimen Reissu-Lasse, hänen lukuisien ulkomaan matkojen takia.

3. P.E SVINHUFVUD

Svinhufvud_P_E

Kolmas presidentti oli Pehr Evind Svinhufvud. Hänen suurimpiin saavutuksiin kuuluu Lapuan liikkeen järjestämän Mäntsälän kapinan kukistaminen. Hän kukisti kapinan kuuluisalla radiopuheella. Presidenttikausi kesti 7 vuotta. TÄTÄ ET TIENNYT: Svinhufvud tunnettiin lempinimellä Ukko-Pekka.

4. KYÖSTI KALLIO

Kyösti_Kallio

Suomen neljäs presidentti oli Kyösti Kallio. Hän oli todellinen poliitikko henkeen ja vereen. Häneen turvauduttiin kaikissa mahdollisissa asioissa. Kallio toimi johtajana talvisodassa jonka Suomi valitettavasti hävisi. TÄTÄ ET TIENNYT : Kyösti kuoli traagisesti Helsingin rautatieasemalle sydänkohtaukseen ja vielä presidenttikauden aikana !

5. RISTO RYTI

Risto_Ryti

Risto Ryti oli viides presidentti. Hän oli jatkosodan aikana presidenttinä. Ryti allekirjoitti sopimuksen, jossa Suomi ei solmisi erillisrauhaa Neuvostoliiton kanssa. Tämän vuoksi hänet tuomittiin sotasyylliseksi ja sai vankeutta 10 vuotta. TÄTÄ ET TIENNYT : Vankilatuomio kesti vain 3 vuotta, kunnes J.K Paasikivi armahti hänet.

6. C.G.E MANNERHEIM

685px-Carl_Gustaf_Emil_Mannerheim

Kuudes presidentti oli Mannerheim. Hän oli Suomelle erittäin merkittävä sotajohtaja. Hän toimi mm. sisällissodassa, talvi-jatkosodassa johtajana. Presidenttinä hän oli vain kaksi vuotta. Aikaisemmin hän oli toiminut Neuvostoliiton armejiassa. TÄTÄ ET TIENNYT : Viimeiset vuodet hän asui Sveitsissä ja kuoli myös siellä.

7. J.K.PAASKIVI

Juho_Kusti_Paasikivi

Seitsemännen presidentin Paasikiven saavutuksiin kuuluu luottamuksillisien suhteiden luominen Neuvostoliittoon. Tätä kutsuttiin Paasikiven-linjaksi. Häntä pidettiin hyvänä presidenttinä, joka sai asioita aikaan. TÄTÄ ET TIENNYT : Häntä pidettiin poliittisesti taitavana ja hänen mukaansa on tehty mm. Paasikivi-kerho.

8. URHO KEKKONEN

Urho_Kaleva_Kekkonen

Suomen pitkäaikaisin ja ehkä tunnetuin presidentti oli Urho Kekkonen. Hän piti myös hyviä suhteita Neuvostoliittoon. Hän oli kylmän sodan aikana ja presidentti. Hänellä oli myös vahva presidentin valta. Tunnetaan myös ETYK-kokouksesta. TÄTÄ ET TIENNYT : Kekkosta arvostetaan ympäri maailman vielä tänäkin päivänä !

9. MAUNO KOIVISTO

Finland_Mauno_Koivisto

Yhdeksäs presidentti oli ensimmäinen vasemmistopuolueen jäsen, Mauno Koivisto. Hän oli presidenttinä 12 vuotta eli kaksi peräkkäistä kautta. Mauno piti Neuvostoliittoon hyviä suhteita ihan niinkuin aikaisemmatkin presidentit. Lisäksi tänä aikana Suomesta tuli EU-maa. TÄTÄ ET TIENNYT : Mauno Koivistolla on nykyään Alzheimerin tauti, joka aiheuttaa dementiaa.

10. MARTTI AHTISAARI

2532_tn

Suomen kymmenes presidentti oli Martti Ahtisaari. Hän nousi presidentiksi monelle täysin puskista. Hän ajoi Suomelle euron asiaa ja lopulta Suomi sai sen. Lisäksi Ahtisaari toimi monissa maissa rauhanturvaajana. TÄTÄ ET TIENNYT: Mauno Koivisto on saanut myös maailmankuulun Nobelin palkinnon hänen yli 30 vuotisesta konfliktien ratkaisemista hätämaissa.

11. TARJA HALONEN

TP_kasvokuva

11. ja Suomen ensimmäinen naispresidentti oli Tarja Halonen. Hän ajoi asiaa tasa-arvoisesta maailmasta, koska se kuului hänen haaveisiinsa. Lisäksi hän halusi reilumman globalisaation. Hänen uransa presidenttinä kesti 12 vuotta. TÄTÄ ET TIENNYT : Koko presidenttiaikana hän matkusti valtiovierailulle yhteensä 71 maahan !

12. SAULI NIINISTÖ

TP_Niinisto-color

Suomen nykyinen presidentti on Sauli Niinistö. Hän on tehnyt tähän mennessä monia ulkomaan vierailuja, ilahduttanut kansaa itsenäisyyspäivän juhlilla.. Vuonna 2018 saamme nähdä asettuuko hän ehdolle uudelleen. TÄTÄ ET TIENNYT : Saulilla on suloinen Lennu-koira, joka nähtiin mm. veteraani juhlilla.

 

 

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 Nettivekkari, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates