Home » Uncategorized

ruotsalainen Joulu vs. suomalainen Joulu

Written By: admin on joulukuu 20, 2017 No Comment

Joulupöytä/Julbord:

Suomalaiseen joulupöytään kuuluvat erillaiset laatikot kuten maksa-, peruna-, lanttu- ja bataattilaatikko, joulukinnku, rosolli, limppu, lipeäkala ja leipäjuusto. Juomana suomalaiset juovat viiniä olutta ja glögiä. Joissakin perheissä juodaan myös joulusimaa. Jälkiruokiin kuuluvat joulutortut ja piparit.

Ruotsalaiseen joulupöytään eivät kuulu lainkaan tylsät laatikot tai hapan rosolli. Sen sijaan ruotsalaiset syövät monenlaisia sillejä, graavilohta, mätiä ja katkarapuja, Skagenröra, lihapullia, makkaroita, prinssinnakkeja, Janssonin kiusausta, perunoita, näkkileipää, paahtokylkeä, revbenspjäll, lipeäkalaa valkokastikkeella, joulukinkkua ja punakaalia. Jouluna ruotsalaiset juovat olutta ja erillaisia snabseja. Ruotsalaisilla on myös omalaatuinen joulujuoma julmust, joka muistuttaa kotikaljaa. Jälkiruokana tarjotaan manteliriisiä ja kaikenlaista jouluista naposteltavaa kuten erilaisia pähkinöitä, konvehteja, pipareita, nekkuja, marsipaania, jääsuklaata.

TV Jouluna/ TV i Julen

Suomessa Tv:stä nähdään tänäkin vuonna perinteiset ohjelmat. Lumiukko, Joulupukin kuumalinja, Joulurauhan julistus ja Samusirkan joulutervehdys tulevat jouluaattona tänäkin vuonna.

http://www.telkku.com/tv-ohjelmat/2017-12-24/peruskanavat/koko-paiva

Ruotsissa katsotaan joka vuosi Aku Ankka ja Peppi Pitkätossun joulu.

Jouluperinteet/Jultratidioner

Suomen ja Ruotsin joulut ovat melko samanlaisia. Jouluun kuuluu joulukirkko ja yhdessäoloa. Useat ruotsalaiset perheet käyvät myös suomalaisten tapaan joulusaunassa, mutta suomalaset käyvät silti ruotsalaisia enemmän joulusaunassa. Molemmissa maissa Joulun aikaa juhlistetaan joulutoreilla. Ruotsalaisten Joulun aikaan kuuluu myös Pyhän Lucian päivä, jota vietetään 13.12.

Joululaulut/ Julsånger:

Joululaulut ovat melkein samat. Suomeessa kuitenkin suositaan rauhallisia virsejä, kun taas Ruotsissa lauletaan vauhdikkaita lasten lauluja.

https://www.youtube.com/watch?v=YO4lgMT1vSg

 

 

 

 

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 Nettivekkari, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates