17798986_1870272479877652_2023475544333354161_n

EW-Startti

Ympäristöasiantuntija Oras Tynkkynen Lempäälän lukion Earth Week-Startissa

Lelun Earth Week -tempaus käynnistettiin perjantaina 7.4. lukion auditoriossa ympäristön tilannepäivityksellä. EWstartiksi nimettyyn tilaisuuteen oli saatu vieraaksi yksi Suomen ympäristöasioiden kärkinimistä Sitran erikoistutkija ja pitkäaikainen Vihreitten kansanedustaja Oras Tynkkynen. Alisa Väisäsen ja Juhani Larikan vetämässä keskustelutilaisuudessa Oras joutuikin vastaamaan mitä moninaisimpiin kysymyksiin: Mikä on politiikan rooli ympäristönsuojelussa, uskotko sinä, että suuri osa meistä lelulaisista tulemme vielä tienaamaan leipämme tämän niin sanotun Vihreän teknologian yrityksissä ja niin edelleen.

Keskustelutilaisuuden rakenne jakautui kolmeen teemaan: aluksi käsiteltiin maailman ympäristön tilaa, sen jälkeen käsittelyyn otettiin Suomen tilanne ja lopuksi pyysimme käytännön vinkkejä, mitä kukin meistä voi tehdä ympäristön hyväksi.

Maailman tilaa selviteltäessä juontajapari kysyi Oraksen mielipidettä Donald Trumpin valinnasta ja tuoreen presidentin ajamasta ilmastopolitiikan suunnasta. Oras tyynnytteli pahimpia pelkoja. Hän uskoi, että Trumpin kauden jälkeen Yhdysvalloissa asioista nousee päättämään ilmastonmuutoksen vakavammin ottava henkilö. Hän muistutti myös, että Yhdysvalloissa tuotetaan 15 % maailman päästöistä ja se tarkoittaa, että meillä 85 % muulla on yhdessä enemmän vaikutusmahdollisuuksia ilmastonmuutokseen ja ympäristön tilaan.
Oras Tynkkynen arvioi Suomen tilan olevan kohtuullisen hyvä kun otetaan verrokeiksi suuresti saastuttavia maita, kuten Kiina ja muut Aasian teollisuusmaat. Suomessa kuitenkin on paljon päästöjä ja niitä vähentämällä voisimme omalta osaltamme hidastaa ilmastonmuutosta. Tynkkynen oli erityisen huolissaan vesistöjemme rehevöitymisestä.

Oras Tynkkynen kehotti meitä elämään ”nuukaa” elämää sekä harkitsemaan ostoksia. Jo sillä, ettei jatkuvasti ostele uusia asioita voi säästää luontoa paljon. Sähköautot ja julkisilla kulkeminen edesauttavat myös ympäristön säilymistä.

”Hyvä esimerkki pienestä ja halvasta ekologisesta vaihtoehdosta on lisätä ruokavaliossa papujen osuutta. Ne ovat hyvä ja ravitseva proteiininlähde punaisen lihan sijasta.” Oras Tynkkynen korosti. Hän nosti esille myös kotien energiaratkaisujen merkitystä. Esimerkiksi maalämpö on ympäristöystävällinen lämmitysenergian muoto, eikä enää kustannuksiltaankaan kohtuuton. Tällä hetkellä monet muut ekologiset valinnat ovat vielä vaikeasti saatavilla tai kalliita, joten valistuksella ja veropoliittisilla tuilla olisi mahdollista lisätä niiden käyttöä.

Kaiken kaikkiaan Oras Tynkkysen viesti oli rauhoittava. ”Onko meillä maailman kansalaisilla vielä aikaa pysäyttää ympäristömme tuho?” kysyivät Juhani Larikka ja Alisa Väisänen Tynkkyseltä tiivistäen kysymykseen koko yleisön takaraivossa kytevän pelon. Oras rauhoitteli yleisöä: ”Keinot ovat kaikkien tiedossa. Nyt on vain pantava toimeen!”, totesi Oras Tynkkynen Lelun väelle.

Vastaa