Home » Mobiililaitteet, Tekniikka

Mikä laite ja tiedonsiirtotekniikka mobiilioppimiseen?

Written By: mikaset on tammikuu 10, 2011 3 Comments

Mobiilioppimisen yksi keskeinen pedagoginen idea on oppimisympäristön laajentaminen a) luokkahuoneen ulkopuolelle b) luokkahuoneen sisällä.

Laitteina on tähän asti käytetty lähinnä puhelimia ja älypuhelimia. Puhelinominaisuus on mobiilioppimisen kannalta tällä hetkellä turha. Tekstiviesti- ja multimediaviestipohjaiset järjestelmät ovat jäämässä auttamattomasti vanhanaikaisiksi. Tiedotuskäytössä toki tekstiviestit ovat jatkossakin mukana.

Mobiilissa päätelaitteessa opetuskäytön kannalta riittää, kun käytössä on 3G-dataliittymä laitteen sisäisellä SIM-kortilla. Dataliittymät tulevat myös entistä suosituimmaisi nuorison käytössä, kun Facebook-profiilin päivittäminen ja mobiili nettiselailu tulevat tärkeäksi osaksi päivittäisiä mobiilirutiineja. Kun oppilaiden mobiililaitteissa on kiinteähintainen liittymä, voi sitä käytää koulussa opiskeluunkin, sillä siitä ei muodostu oppilaan vanhemmille eikä koululle lisäkustannuksia. Parasta tietysti olisi, jos oppilaan päätelaitteessa olisi WLAN-tuki. Mutta kuinka paljon kouluista löytyy avoimia WLAN-verkkoja?

Dataliittymää tarvitaan, kun päätelaitteella otetaan yhteyttä koulun verkko-oppimisympäristöön tai etsitään verkosta tietoa.

Luokkahuoneen sisäisessä käytössä laitteessa ei tarvita kameraa, mutta kun lähdetään metsään tai museoon, kamera on välttämätön.
Luokkahuoneen ulkopuolella näytön koko voisi olla pienempikin, mutta luokkahuoneen sisäisessä käytössä mitä suurempi näyttö, sitä parempi.
Mahdollisuus liittää laitteeseen erillinen näppäimistö on myös oleellinen luokkakäytön kannalta.

Mielenkiintoisi laitteita ovat tällä hetkellä esim.

http://www.a-link.com/fi/PAD2.html

+ hinta, näytön koko, paljon sovelluksia (ilmaisia) saatavilla

– ei kameraa, hiukan muovinen kokonaisuus

http://www.apple.com/fi/ipad/

+ suorituskyky, trendikäs 😉

– hinta suhteessa miniläppäreihin, ei kameraa

http://www.apple.com/fi/ipodtouch/

+ kamera

– näytön koko

Luokkakäytössä tarvittaisiin WLAN ja ulkopuolisessa käytössä 3G-tuki jne.

Valinta on vaikea.

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

3 Responses to “Mikä laite ja tiedonsiirtotekniikka mobiilioppimiseen?”

  1. mikaset says on: 10 tammikuun 2011 at 23.53

    Ja sitten on tietenkin miniläppärit jotka sopivat hyvin luokkakäyttöön, mutta entä metsään tai museoon? Ja onko käyttöjärjestelmällä merkitystä opetuskäytön kannalta?

  2. admin says on: 11 tammikuun 2011 at 8.25

    Mielestäni mastoon ja museoon sopii hyvin kamerallinen suhteellisen pienikokoinen laite. Näytön kokona olisi 2xIpodin näyttö ehkä sopivin. Kamera laitteessa taas antaa paljon erilaisia mahdollisuuksia erilaisten tehtävien toteutukseen. Tällä hetkellä markkinoilla ei siis ole sopivaa ja riittävän halpaa laitetta. Ipod hieman isommalla näytöllä olisi mielestäni lähinnä monikäyttöisintä laitetta.

    T: Isto

  3. Arto Lohi says on: 3 huhtikuun 2012 at 19.18

    Kamera on kätevä lukkahuonekäytössä esim. käytettäessä QR koodeja lisätietolinkkeinä.
    Koodeja voi helposti tehdä itsekin esim. http://zxing.appspot.com/generator/ avulla ja liimailla vaikka opettajanoppaaseen tai luokan seinälle.

    Arto

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Meidän koulu 3.0 » Blog Archive » Mikä laite ja tiedonsiirtotekniikka mobiilioppimiseen? -- Topsy.com

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 Meidän koulu 3.0, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates