Home » Mobiililaitteet, Oppimispelit, Pedagogiikka

Kokemuksia WildChords pelin käytöstä soitonopetuksesssa Hakkarin koulussa

Written By: Isto on tammikuu 29, 2013 No Comment

Hakkarin yläkoululla käynnistettiin syksyllä 2011 projekti, jossa oppilaiden kitaransoiton opetuksessa käytettiin hyödyksi iPad-sovellusta WildChords. Pelin on tuottanut Ovelin Ltd.

Taustaa

Ovelin ltd

WildChords-soitonopetusohjelma on tamperelaislähtöinen. Pelin alkukehitys rahoitettiin erilaisten tietokonepelikilpailuiden, start up-palkintojen sekä Tekesin rahan avulla. Pelin beta-versiota esiteltiin ympäri maailman ja sijoittajat pääsivät kokeilemaan idean toimivuutta. WildChords voitti maailmanlaajuisesti lukuisia palkintoja ja valittiin esimerkiksi Euroopan parhaimmaksi opetuspeliksi 2011, ennen kuin peliä oli edes virallisesti julkaistu.

Hakkari

Hakkarin koulun muutamat valinnaismusiikin ryhmät sekä jotkut seitsemännet luokat saivat ainutlaatuisen tilaisuuden vaikuttaa pelin beta-version käytettävyyteen, pelilogiikkaan sekä grafiikkaan, toimia siis testialustana pelille. Ovelin Ltd teki yhteistyötä oppilaittemme kanssa ja kirjasi ylös heidän kokemuksiaan pelaamisen tiimellyksessä, tätä myötä paransivat tuotettaan mm. enemmän luokka-, eli ryhmäopetukseen sopivaksi. WildChords julkaistiin virallisesti loppuvuonna 2011 ja samalla kaikille Hakkarilaisille tarjottiin mahdollisuus kokeilla kitaransoitonopettelua luokkatilanteessa.

WildChords

WildChords lähtee kitaransoiton perusteista. Pelin grafiikka on hyvin selkeä, toki suunnattu enemmän ehkä lapsille tai lapsenmielisille käyttäjille. Pelin perusideana (kuva 3) on ottaa kiinni eläintarhasta kadonneita eläimiä soittamalla oikea pyydetty sointu, oikeassa kohtaa. Peli erottaa oikeat ja väärät äänet sointumassasta ja reagoi näihin. WildChords lähtee siitä, että ensin pelaajalle tarjotaan mahdollisuus virittää kitara. Virittämisen jälkeen jatketaan harjoitukseen, jossa opetellaan ensin oikean käden soittotekniikkaa. Oikean käden perussoittotekniikan löydyttyä perehdytään eri sointuihin, vaikeusastetta kokoajan lisäämällä.

Käytäntö
Hakkarin koululla on kymmenen iPadia, joista kaikki ovat mahdollisuuksien mukaan olleet käytössä musiikintunnilla. Peli toimii niin akustisen kuin sähköisenkin kitaran kanssa, mutta enemmän on käytetty ensin mainittuja. Oppilaat ovat lähtökohtaisesti jaettu kahden tai kolmen hengen ryhmiin. Ratkaisu käyttää akustisia kitaroita perustui lähinnä siihen, että ne ovat kevyempiä niin soittimen kannattelua kuin sormia ajatellen. Ryhmäkoko muokkaantui sen mukaan, että ryhmävoima haluttiin aktivoida käyttöön. Pienryhmässä kaverin kannustaminen, tsemppaaminen sekä pelin entisten ennätysten rikkominen saa ihan omat mittasuhteet ja merkityksen. Lisäksi vielä se, että peli on englanninkielinen, pienryhmässä saadaan hyödynnettyä kaikkien kielitaito. Suurempi ryhmä taas olisi venyttänyt oman soittovuoron odottamista liiaksi soittomotivaation ylläpitämistä ja kaverin kannustamisen jatkamista ajatellen.

Jotta WildChords-pelin signaalinkäsittelytekniikka toimii, pelausympäristö pitää olla jokseenkin meluton. Tämä tarkoittaa sitä, että kaksi pelaavaa peliryhmää ei voi olla sijoitettuna kohtuu lähekkäin. Hakkarin koululla ollaan kuitenkin siinä onnellisessa asemassa, että musiikinluokka on sijoitettu omaan soluunsa, jossa häiriötekijöitä ei juuri ole. Musiikintunnilla olevat oppilaat voivat useasti käyttää aulatilaa luokkansa laajentamiseen. Lisäksi Hakkarin musiikinluokka on varustettu erilaisin istumatyynyin, säkkituolein ja matoin, joita voi tarvittaessa liikutella luodakseen oman pienen soittosopen koulun aulaan. Tätä mahdollisuutta käytettiin kitaransoittoprojektissa hyväksi; oppilaat saivat valita oman pelitilansa.

Peliprojekti lähti liikkeelle siitä, että oppilaille esiteltiin kitara. Kävimme läpi soittoasennon, kitaran osat sekä tietysti kielten nimet. Huomiota kiinnitimme myös siihen, että oppilaat ymmärsivät tabulatuuri- sekä sointusoittamisen erot. Pohjatiedot erilaisista soinnuista (duurit ja mollit) kerrattiin. Konkreettisten taitojen välittämisen jälkeen käytiin läpi iPadin käyttöä; miten iPad avataan, mistä peli löytyy, miten peli avataan ja miten hallitaan volyymiä yms. Tutustuimme pelin rakenteeseen, selvitimme mistä löytyi viritin, mitä jokaiseen tasoon liittyvä tutoriaali piti sisällään ja mitä se vaati pelaajalta, sekä tietysti miten eri pelitasojen välillä pystyi hyppimään (vaikka pienryhmät yritettiin valita niin, että samalla tasolla olevat soittajat olisivat samassa ryhmässä, osa oppilaista vain etenee nopeammin).

Kitaran virittäminen normaaleilla soitinvirittimillä on minkä tahansa ikäiselle maallikolle erittäin haastava tehtävä. Jo se, että soittaja ymmärtäisi eri kielten nimet ja pystyisi yhdistämään ne virittimen antamaan informaatioon, on erittäin haasteellista. WildChords-pelissä virittäminen (kuva 1) on tehty erittäin helpoksi ja oppilaille visuaalinen, selkeä tieto nupikan vääntämisen suhteesta äänen korkeuteen käy hienosti selväksi. Sovellus jo pelkästään tällä annilla, oppilaat tajuavat kielen pituuden muutoksen korreloinnin äänen korkeuden kanssa, on hyödyllinen. Oppilaat kerta toisensa jälkeen suoriutuivat viritysprojektista sukkelammin ja omatoimisemmin.

Alkubriiffin jälkeen oppilaat saivat tutustua peliin oman pienryhmänsä kanssa. Englanninkielisyytensä takia opettaja joutui muutamien kerran rohkaisemaan joitain ryhmiä etenemisessä pelin alkutaipaleella. Ryhmä kävi yhdessä läpi tutoriaalin (kuva 2., Opetusmanuaali: vasemman käden sormien oikea sijoittelu ja testisoitto, jotta pelaaja tietää ymmärtäneensä annetun soinnun soittamisinformaation). Tutoriaalin jälkeen ensimmäisenä soittava oppilas aloitti ensimmäisen tason pelaamisen. Jokainen oppilas kävi läpi saman tason vuorollaan ja kanssaryhmäläiset kannustivat vierellä. Ongelman kohdatessa ryhmävastuun mukaisesti oppilaat paransivat kaverin tekniikkaa ja yllyttivät häntä entistä kohenevaan pistejahtiin. Muutaman kerran opettaja joutui vahvistamaan oppilaiden uskoa itseensä esim. tabulatuuriharjoitteiden kohdalla; pelilogiikan selvittäminen ei kokeilun vaan enemmän pelaamisen kautta koettiin asiaksi, johon he tarvitsivat opettajan rohkaisua.

WildChords-peliä pelattiin oppilaiden kanssa muutamien viikkojen ajan. Oppilaista innokkaimmat hankkivat sovelluksen myös omalle koneelleen.

Kokemus

Tietokonepelin käyttäminen instrumentin opetustilanteessa ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen erilaisia toimivia opetustyylejä etsiessä. iPad siirrettävyytensä vuoksi kuitenkin tuki soittotunteja ja valittu soitonopetuspeli oli luokkatarpeeseen juuri sopiva. Suurin projektin anti oli se, että oppilaat tosissaan innostuivat kitaransoitosta. iPadin käyttäminen tunnilla toi työhön määrätynlaista ”cooliutta”, joka omalta osaltaan aktivoi nuoria. Pelin käyttäminen kitaranopetuksen alkutaipaleella madalsi oppilaitten kynnystä tarttua soittimeen sekä myös vähensi yleistä ajatusta siitä, että kitaransoitto olisi jotenkin kauhean vaikeaa. Jokainen oppilas uskalsi tarttua toimeen, toisaalta uskalsivat myös tehdä virheitä – pelissähän menettää vain joitain pisteitä, jos mokaa – ja eihän se haittaa, koska kyseessä on vain peli.

Pelaamisen haasteena on se, että oppilaat satunnaisesti jämähtivät jollekin tasolle vain siksi, että halusivat tehdä paremman piste-ennätyksen. Tämä taas ei koulun suomalla aikataululla ehkä ole etenemisen ja tulosvastuullisuuden kannalta paras vaihtoehto. Lisäksi ensimmäiset oikeasti haastavat sointuvaihdokset kaipasivat oppilaiden vierelle myös opettajaa kertomaan, että ei kannata luovuttaa! Kilpailuhenkisempien ryhmien kanssa haasteeksi muodostui se, että he eivät pystyneetkään kannustamaan kaveria, kilpailusta tuli enemmänkin likaista kuin hedelmällistä.

Jatko

Hakkarissa jatketaan WildChords-pelin käyttöä soitinopetuksessa. Ovelin Ltd:n uusi samaan tekniikkaan, mutta erilaiseen pelilogiikkaan pohjautuva GuitarBots, on koulullamme kokeilussa seuraavaksi. Hakkari tulee myös seuraamaan yrityksen tekemää soitonopetuspelien jatkokehitystä, jonka myötä muutkin soittimet tulisivat opetuksen piiriin.

Klikkamalla kuvia saat ne suuremmaksi.

Kuva 1. WildChords-pelissä on hyvin visuaalinen ja helppokäyttöinen viritin.

Kuva 2. Ennen jokaista soitettavaa kenttää pelaaja käy läpi soittotutoriaalin, jossa käydään läpi miten sointu otetaan vasemmalla kädellä. Lisäksi peli pyytää pelaajaa soittamaan neuvotun soinnun, kuuntelee oikeellisuuden ja antaa tästä heti palautteen.

Kuva 3. Pelin ideana on ottaa kiinni eläintarhasta karanneet eläimet soittamalla pyydetty sointu oikein ja oikeassa kohtaa.

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 Meidän koulu 3.0, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates