Home » Esitystekniikat, Moodle, Pedagogiikka, Pegagogiset perustelut, Tekniikka

Mitä lisäarvoa Epsonin interaktiivinen dataprojektori tuo opetukseen verrattuna perinteiseen dataprojektoriin?

Written By: Isto on tammikuu 31, 2013 No Comment

Taustaa:

Meidän koulu 3.0 hankkeen yksi tavoitteista oli tutkia ja verrata interaktiivisia esitysnäyttöjä tulevaisuuden hankintojen silmälläpitäen. Eri vaihtoehtojen kartoituksen jälkeen päädyimme runsauden pulassa vertailemaan älytauluista Prometheanin älytaulua sekä Epsonin interaktiivista tykkiä. Interaktiivinen tykki otettiin vertailukohteeksi, koska sen hinta oli n. kolmasosa Prometheanin älytaulun hinnasta. Hanne Hummelholm teki esitysnäytöistä AMK-lopputyö, joka löytyy myös tästä blogista. Tämän artikkelin tarkoitus kuvailla opettajan näkökulmasta mitä lisäarvoa perinteisiin tykkiin verrattuna Epsonin interaktiivinen tuo biologian, maantieteen ja matematiikan opetukseen.

Hakkarin koulussa Epsonin EB-450Wi interaktiivinen tykki päätettiin päivittää Wizteachin ohjelmistolla, jonka hinnat  ohjelmien kappale määrästä riippuen olivat hankintahetkellä seuraavat: yhden käyttäjän lisenssi 173€, viiden käyttäjän lisenssi 486€, kymmenen käyttäjän lisenssi 782€, yhden koulun lisenssi 1651€.

Tämän artikkelin tarkoitus on siis esitellä mitä lisäarvoa löysimme biologian, maantiedon ja matematiikan opetuksessa Epsonin EB-450Wi interaktiivisen tykin käytöstä verrattuna siihen, että käytössä olisi ollut perinteinen tykki ilman interaktiivisia ominaisuuksia tai prometheanin älytaulu. Suurin osa alla esitetyistä pedagogisesta lisäarvosta saavutetaan myös Prometheanin älytaulun avulla. Päädyimme kuitenkin suosittamaan Epsonin interaktiivista tykkiä Wizteach ohjelmistolla yläkouluun ja lukioon sekä sen ominaisuuksien, että halvemman hinnan vuosi. Alakouluun Prometheanin älytaulu voisi olla perustellumpi mikäli taloudelliset resurssit riittävät.

Interaktiivisen tykin ja wizteach ohjelmiston avulla saavutettu lisäarvo opetuksessa:

Interaktiivisen dataprojektorin fyysiset ominaisuudet verrattuna älytauluun ja perinteiseen dataprojektoriin:

Plussat:

  1. Epsonin interaktiivisen projektorin valovoima on perinteistä dataprojektoria suurempi, koska tykki sijaitsee lähellä valkotaulua. Em. seikan takia sitä voi käyttää valoisammassa ympäristössä kuin Prometheanin älytaulua tai perinteistä dataprojektoria.
  2. Kuva on terävämpi ja vähemmän pikseloitunut kuin älytaulussa ja sen kautta mm. DV-tasoinen liikkuva kuva on terävämpi.
  3. Lamppujen hinta verrattuna perinteiseen dataprojektoriin on huomattavasti halvempi

Miinukset

  1. Kynän käyttö vaatii hieman harjoittelua ja käytössä olleessa Epsonin interaktiivisen tykin versiossa kynän kirjoituskäytössä se hieman ”häntii” eli jatkaa piirtojälkeä siitä mihin piirto loppuu. Tämän ongelman uskoisin olevan pienempi uudemmissa versioissa.
  2. Wizteach ohjelmassa ei ole tekstintunnistusta mikä löytyy Prometheanin älytaulun ohjelmistosta. Tämä on selkeä puute, jos tallennetaan yhdessä luotuja tuotoksia esim. oppimisympäristöihin, meillä Moodleen.
  3. Kun näytetään koko näytön kokoista videota, piirto videon päälle ei onnistu. Kyseinen ongelma lienee kierrettävissä näytönohjaimen virittämisellä/vaihdolla?

Pedagoginen lisäarvo:

  1. Opettaja/ oppilas vapautuu tietokoneen takaa ohjaamasta esitystä itse tapahtumien keskipisteeseen eli valkotaululle. Koska projektorin kynä toimii hiiren tapaan, tietokoneelle täytyy mennä ainoastaan silloin, kun kirjoitetaan pidempiä tekstejä. Lyhyemmät tekstit voi luoda painelemalla Wizteachin työkaluvalikosta löytyvällä näppäimistöllä, jota ohjataan kynän painalluksilla näppäimistön tapaan.
  2. Tärkein pedagoginen ominaisuus on mahdollisuus luoda piirroksia, tekstejä tai valmiita kuvia powerpointin/ GeoGebran/ nettisivujen/ muun materiaalin päälle tunnin aikana.
  3. Suurin lisäarvo interaktiivisen projektorin käytössä saavutetaan kun siirrytään käyttämään kynää, joko yhdessä oppilaiden kanssa tai opettajajohtoisesti verkosta / muualta löytyvän materiaalin päälle. Näin voidaan videoiden, animaatioiden, simulaatioiden, karttojen ja kuvien päälle lisätä esitystilanteessa selventäviä tekstejä, kuvia, korostuksia, nuolia tai alle viivauksia. Tällöin esim. liikkuvasta kuvasta saadaan oppimistilanteissa kaikki informaatio irti. Videot voidaan pysäyttää ja niiden päälle voidaan piirtää selventäviä kuvia ja kirjoittaa avaavia tekstejä.
  4. Koska verkosta löytyy paljon opetukseen liittyviä oppimisaihioita muilla kielillä, voidaan interaktiivisen projektorin avulla luoda animaation/ videon päälle läpinäkyvät suomennokset, jonka jälkeen ne muuttuvat myös suomenkielisille oppilaille helposti tajuttaviksi ja käyttö kelpoisiksi.
    Katso esimerkki: Alkuvirtsan suodattuminen verestä
  5. Wizteach ohjelmisto sisältää itsessään myös monia käyttökelpoisia animaatioita ja videoita useissa oppiaineissa. Niiden avulla voidaan esittää erilaisia prosesseja sekä esim. kolmiulotteisia kappaleita. Lisäksi ohjelmistosta löytyy käyttökelpoisia kuvia, esim. anatomian opiskeluun, joita jatkojalostamalla syntyy helposti yhdessä käytettäviä oppimisaihioita.
  6. Ohjelmisto sisältää myös monia mindmap, käsitekartta ja kaaviopohjia joita voidaan rakennella yhdessä taululle kirjoittamalla oppitunnilla.
  7. Maantieteen opetukseen ohjelmisto tarjoaa monenlaisia karttoja, joita voidaan täydentää ja muokata pohjan päälle. Näin voidaan esimerkiksi nimetä, luokitella eri väreillä tai muulla tavoin prosessoida tunnin aikana.
  8. Googlemaps on integroitu ohjelmaan ja siihen voidaan siirtyä kahdella kynän painalluksella työkaluvalikosta. Ja taas on mahdollista tuoda lisäinformaatiota karttojen päälle kynän avulla.
  9. Kynä mahdollistaa myös valmiiksi luotujen kuvien ja tekstien siirtelyn raahaamalla oikeisiin kohtiin kuvissa/taulukoissa ym.
  10. Matematiikassa voi piirtää taululle heijastettujen koordinaatistojen ja ruudukkojen päälle. Samoin maantieteessä voi hyödyntää karttojen asteverkkoa.
  11. Kynän värien vaihtaminen erilaisiksi selventää esim. samanmuotoisten termien käsittelyä matematiikassa.
  12. Ohjelmistosta löytyy myös useita avaruudellisia kappaleita, joiden pyöritys eri asentoihin onnistuu kätevästi kynän avulla. Myös kaksiulotteisten kappaleiden piirto ja venytys/muokkaus onnistuu ohjelmistolla helposti. Ohjelmiston algebra- ja geometria sovellukset ovat kuitenkin hieman alkeellisia yläkoulun matematiikan opetuskäyttöön. Toivottavasti ne monipuolistuvat tulevaisuudessa.
  13. Kemiassa molekyylejä voi rakennella ja modifioida ”lennossa” valmiista atomeista. Lisäksi ohjelmasta löytyy valmiita molekyylejä.
  14. Lisäarvonsa voidaan pitää myös sitä, että liidut eivät kuivaa opettajien käsiä.
  15. Yhdessä luodut/ opettajan tunnilla tekemät kokonaisuudet, voidaan tallentaa ohjelmalla html-, pdf-, powerpoint- tai word- muotoon ja jaella oppilaille esim. eri oppimisalustoiden, meillä moodlen, kautta.
  16. Opettaja voi myös taltioida oppituntinsa ruudun kaappauksella ja käyttää sitä myöhemmin tai jaella sitä eteenpäin.
  17. Ohjelmiston sivuilta löytyy myös valmiita oppitunteja (Wizteachin), mm. englannin kielellä, jotka voidaan suomentaa ja editoida ohjelman avulla.
  18. Lisäksi pidemmän käytön seurauksena löytyy varmaan lisää erilaisia mahdollisuuksia, joihin tämän hankkeen aikataulun rajoissa ei ehditty.

Hakkarin koulu

I.lahtinen ja P. Kouri

Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Leave a Reply:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 Meidän koulu 3.0, All rights reserved.| Powered by WordPress| Simple Indy theme by India Fascinates